; Your SEO optimized title

Káva od pana Petra Frolíka

Navštívil jsem malé město Borohrádek, odkud dovážíme výbornou kávu pro opravdové kávové fajnšmekry. Pražírna pana Petra Frolíka, provoněná těmi nejvybranějšími kávovými zrnky, je umístěna až na konci ulice, nedaleko borového lesíka. Je zde proto klid, příjemný chládek a na terásce se dobře posedává a povídá.

frolikova kava_kramek11

Pana Frolíka jsem zrovna zastihl s místním kominíkem při nenucené konverzaci. Majitele pražírny poznáte snadno – má honosný udržovaný knírek, který je v dnešní moderní době jednoduše nepřehlédnutelný :-)

PRAŽÍRNA S PRVOREPUBLIKOVÝM NÁDECHEM

Venku krásně svítí sluníčko, je čas oběda, a já proto nesměle klepu, zdravím a ptám se, zda i v obědovém čase mohu vstoupit do krámku s kávou. Abyste si hned na úvod udělali představu – on to vůbec není jen tak ledajaký kávový krámek. Před mými zraky se jako mávnutím kouzelného proutku rozprostřelo okouzlující muzeum všemožných potřeb pro přípravu dokonalého šálku tohoto oblíbeného horkého nápoje.

Hned po příchodu ucítím známou a příjemnou vůni drcených kávových zrnek. „Mám tu čest být přímo uprostřed voňavého krámku s prvorepublikovým nádechem,“ potěšen konstatuji v duchu, oslněn příjemným interiérem. Snažím se zorientovat a nevím, kam jako první vlastně upřít zrak. Ať se totiž podívám doleva nebo doprava, všude jsou samé kávové mlýnky a nejrůznější pomůcky, jež činí přípravu kávy tajuplnou disciplínou.

Všechno je staré a přitom tak nádherně zachovalé. Vpravo za pultem se skví několik prastarých velkých nádob na odsypávání zrnkové kávy. Nejstarší je prý z počátku 19. stol, jak mi sděluje pan Frolík. Jsou nádherné a tajuplné. Ptám se, zdali by se daly použít i dnes. Pan Frolík mi přitakává, ale jak sám říká: „Vlastní papírové sáčky na zrnkovou kávu si tady nikdo nenosí.“

CIBETKOVÁ KÁVA – KILO ZA 1 000 DOLARŮ

Další můj dotaz míří ke kávě: „Která z nich je bezkonkurenčně nejlepší? Je to opravdu ta cibetková, o které všichni tak básní?“ ptám se nesměle. Shodneme se na tom, že každý má rád jinou chuť, a tak jako je to u vína či piva, ne každému musí cibetkový… ehm… bobek chutnat. :-) No, a protože jsem ještě cibetkový bobek neviděl, pan Frolík mi ochotně otevřel jednu dózu, ve které jich pár měl.

frolikova kava_kramek33

Prohlížím si ty malé načernalé oválky a říkám si, že stále nechápu, proč se kilogram kávy, která prošla trávicím traktem cibetky, prodává třeba za 1 000 dolarů. Dostal jsem vysvětlení, že taková káva má skutečně unikátní vlastnosti – kávová zrna, která si cibetka vybere k snědku (vybírá si prý ta nejlepší) totiž ztratí původní hořkost a při pražení naopak získají jemnou chuť a příjemné aroma. „Páni…,“pomyslel jsem si. Myslíte, že podobně by to bylo i s člověčí kávou? :-)

NEJLÉPE HODNOCENÁ KÁVA SVĚTA NA PULTECH DOBRÉHO KRÁMU

Tak jo, asi to bude skutečně zajímavá a velmi netradiční kávová chuť. S díky se zahledím do nabídky za pultem a vybírám si kávu, kterou jsem tady ještě neochutnal. Zmiňuji, že chci zkusit dobrou robustu, že arabika je všude, ale opravdu dobrá robusta může být hodě zajímavá.

Majitel mi nabízí mix robusty a arabiky a já si ho beru na vyzkoušení. Ještě dodává, že se jedná o nejlépe hodnocenou robustu na světě. „Wow, to chci! Přidejte mi k tomu prosím ještě to černé zlato – tedy Prezidenta a Diplomata.“ Obě kávy moc dobře znám. A přesto, že jde o 100% arabiky, každá pochází z jiné oblasti a chutná naprosto odlišně. Jsou velmi dobré, což dokazuje i fakt, že nedávno pražírnu navštívila i „paní prezidentová“ – a to jen proto, aby sama věhlasnou kávu z Borohrádku ochutnala.

 

Vyzkoušejte tedy společně se mnou lahodnou kávu pana Frolíka a užijte si nezapomenutelné chvíle pohody u voňavého kávového hrníčku!

171
2601171260

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.