Velikonoční nádivka
K Velikonocům se pojí řada tradic a jednou z nich je slavnostní stůl plný dobrého jídla. Na Bílou sobotu se připravuje Velikonoční hlavička nebo také nádivka či sekaná. Jedná se o směs pečiva s vejci, masem a bylinkami. Ty nesmí v žádném případě chybět, protože symbolizují nový začátek, krásné období jara. Tomuto pokrmu se říká také hlavička proto, že připomíná trnovou korunu, kterou Ježíši nasadili vojáci a měla tak symbolizovat výsměch jemu samotnému jako židovskému "králi". Jeden trn měl být podle pověsti vložen i do Svatováclavské koruny.
Připravte si tyto ingredience:
250 g uzené krkovice
7 rohlíků
4 vejce
3 dl mléka
100 g jarní cibulky, kopřiv a petrželové natě
muškátový květ
mletý pepř
sůl
tuk na vymazání formy
Nejprve si pořádně vymažte bábovkovou nebo koláčovou formu tukem a posypte ji hrubou moukou. Udělejte to opravdu důkladně, ať dostanete nádivku po upečení snadno ven. Nakrájejte si rohlíky na kostky a vložte je do velké mísy, zalijte mlékem, přidejte koření a žloutky. Přidáme uzenou krkovici nakrájenou na kostičky, stejně tak jarní cibulku, kopřivy a petrželovou nať. Připravíme si sníh z bílků a přidáme ho ke směsi v míse. Promícháme a vložíme do formy a následně o trouby na 200°C a budeme péct asi 35 minut.
Dobrou chuť!