; Your SEO optimized title

Rybízový kynutý s tvarohem z hovoranské verandy

Babi, tento koláč jsem u Tebe vždycky miloval. Na začátku prázdnin jsi ho pekla a nechávala vychladnout na verandě. Nikdy na tu chuť a vůni nezapomenu. Letos jsem si na ty všechny pocity vzpomněl a dostal na koláč takovou chuť, že jsem ho musel hned upéct. A povedl se! Je skoro jak ten Tvůj!. Trošku jsem ho ale vylepšil a přidal do něj tvaroh, tak se prosím Tě na mě nezlob :-)
 
rybizovy_kolac_kynuty_22
 
 
Pokud milujete kynuťáky stejně jako já, tak ho zkuste. Je svěží, zasytí a chutná parádně, babičkovsky :-)
 
Na těsto si připravte:
500g hladké mouky
250ml plnotučného mléka
125g krupicového cukru
1/2 kostky droždí
1 vejce a 1 žloutek
100g řepkového oleje nebo máslo
1 lžička citronové kůry z bio citronu
špetka soli
500g červeného rybízu
 
na tvarohovou náplň:
2 lžíce krupicového cukru
500g plnotučný tvaroh
2 vejce
 
na drobenku:
140g hrubé mouky
90g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
100g mírně povoleného másla
 
Připravte si kvásek: do malého hrnku dáme cca 100 ml vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme asi 10 min v teple až nám začnou na povrchu vyskakovat bubliny. Do velké mísy nasypte mouku a udělejte uprostřed důlek. Hotový kvásek vlijte do důlku, přidejte jedno vejce, žloutek, olej nebo máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilijte i zbylé mléko.
 
Pořádně vypracujte těsto. Já jsem ho vypracoval rukama , ale můžete si pomoci robotem. Bude to trvat asi 10-15 minut. Těsto nechte  vykynout pod utěrkou do doby než zdvojnásobí svůj objem. Posypte si pracovní desku hladkou moukou a těsto vyválejte. Přendejte jej na olejem nebo máslem vymazaný plech. Okraje trochu zvedněte, aby Vám náplň držela uvnitř koláče.
 
Smíchejte tvaroh se dvěma vejci a krupicovým cukrem, posypte očištěnými bobulemi rybízu. Hotovou náplň tak nalijte rovnoměrně na koláčové těsto.
 
Připravte si drobenku tak, že všechny ingredience smícháte dohromady a v rukách zpracujete na hrudky. Posypte drobenkou koláč a vložte do trouby. Pečte na 180°C asi 30 minut dokud Vám nezhnědnou okraje. 
 
Nechte vychladnout a připravte si k němu kávu, meltu nebo čaj. Je vynikající, na léto jako stvořený. Dobrou chuť!
 
rybizovy_kolac_kynuty_11
 
 
 
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.