; Your SEO optimized title

Pečené koblížky jako malované

Pokud máte rádi klasické smažené koblihy, ale chcete vyzkoušet jejich light variantu bez smažení a v malé verzi, zkuste tento recept. Upečete tak chutné malé buchtičky, které si ozdobíte tvarohem, povidly nebo marmeládou. Ready? Tak jdeme na to!

koblihy11

Připravte si tyto ingredience:

500g polohrubé mouky

30g čerstvého droždí

300ml mléka

70g medu

2 lžičky cukru

50g másla

špetka soli

2 ks žloutky

rozpuštené máslo s rumem na potření

po upečení pak budete potřebovat dobrý džem , marmeládu nebo tvaroh, či povidla.

Máte všechno připravené? Tak jdeme na to! Nejprve si uděláme kvásek. Je to jednoduché jako facka, ale občas se to stejně nepodaří. Aby nám kvásek vůbec vzešel, musíme kvasnice nakrmit cukrem. Do hrnku nebo misky dejte cca 100ml teplého mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí (kvasnice). Hrnek zakryjte utěrkou a dejte do teplejšího místa. Dávejte si pozor. mléko musí být jen teplé, ne horké, jinak ty živé kvasničky zahubíte místo, abyste je probudili k životu. 

Jakmile se nám začíná objem pod utěrkou zvětšovat, je to dobré znamení, že bakterie druhu Sacchoromyces cerevisiae, tedy kvasnice jsou oživeny a mají v hrnku skvělou párty. Vykvašení by mělo trvat cca 10 minut. Zbylé ingredience dáme do misky a přidáme právě probuzené kvasnice. Rukou nebo pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto (nelepivé a přitom nedrolivé). Necháme jej cca hodinu vykynout na teplém míste v míse zakryté utěrkou.

Po hodině těsto zkonrolujeme a ještě jednou pěkně prohněteme, abychom z něj dostali všechen vzduch. Necháme ještě jednu hodinu kynout v teple a pod utěrkou.

Těsto vyndáme z mísy a na pomoučeném vále jej vyválíme do cca 1,5 cm silné vrstvy. Pomocí sklenice na víno začneme vykrajovat kolečka, která pak předáme na plech vystlaný pečícím papírem.  Do středu každého kolečka uděláme důlek, to abychom po upečení měli kam dát marmeládu. Necháme ještě cca 25 minut kynout. Kynutí je důležité právě kvůli nadýchanosti, takže si dejte záležet. 

 Zapneme si troubu a po vyhřátých 190 °C šoupneme plech s koblížkama dovnitř. Pečeme do zlatova, což nám bude trvat cca 20 minutek.

Po upečení koblížky ještě za tepla potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Po vychladnutí pak zdobíme povidly, marmeládou nebo džemem, případně tvarohem či zakysanou smetanou. 

Dobrou chuť!

dobrykram_podelny_banner

 

Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.