; Your SEO optimized title

Mazanec jako malovaný

Udělat dobrý mazanec není žádná velká věda. Jen si dobře pohrajete s těstem. Hňácat a hňácat se určitě vyplatí. Správně bychom měli mazanec upéct na Bílou sobotu, tedy den před Velikonoční nedělí. Mazanec je popsán v kuchařkách již od 15. stol. Tehdy se do těsta nedával cukr, ten byl moc drahý, ale sladká smetana. Základ těsta tvořila mouka, kvasnice a vejce a to také zůstalo i v dnešních receptech.

mazanec1 

Jdeme na to, připravte si vše dopředu, ať to pěkně odsýpá. Tady je seznam ingrediencí:

  • 55g másla nebo řepkového oleje (jak kdo má rád)
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 125ml vlažného mléka
  • 55g cukr krupice
  • 2 žloutky
  • 11g droždí
  • 250g polohrubé mouky
  • mandlové lupínky a hrst rozinek den naložených v rumu (nebo třeba domácí mandlovice)
  • citronovou kůru z poloviny citronu
  • lžičku drceného muškátového květu

 

Nejprve si připravte kvásek. V hrnku s trochou vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a mouky, přikryjte a dejte do tepla. Jakmile se začnou tvořit bubliny, jste na dobré cestě. Když bude kvásek dvojnásobného objemu, máte jej připraven k dalšímu použití.

mazanec_22

Dejte dohromady žloutky s máslem a cukrem, přisypte mouku, kvásek a přilijte vlažné mléko, vanilkový cukr, špetku soli, muškátový květ a citronovou kůru. Mícháme, a jakmile se nám začnou tvořit bubliny, přidáme namočené rozinky. Těsto hňácáme a hňácáme, pokud máte robota, tak samozřejmě nehňácáte Vy, ale robot :-) . Podle potřeby přilijte vlažné mléko (když se Vám zdá těsto moc suché) nebo přisypte trochu mouky (když se Vám zdá, že je těsto dlouho moc lepkavé).

Jakmile je těsto vláčné a nelepkavé, uděláme z něj bochník a dáme na teplé místo vykynout alespoň na 1 hodinu, dokud nenabyde na dvojnásobek. Pak těsto opět začneme propracovávat a opět z něj uděláme pěkný bochánek. Při hrátkách s těstem se snažte dlaní dostat z těsta všechen vzduch.

Na vrch bochánku uděláme kříž a necháme ještě 1 hodinu vykynout na plechu. Potřeme vejcem a můžeme posypat i lupínkami mandlí. Dáme do trouby na prvních 10 minut při 180°C, pak dalších 10 min při 160°C a posledních 25 min při 130°C. Jakmile budete mít mazanec hotový, pak už stačí jen opravdu dobrá marmeláda nebo džem a pochutnat si.

dobrykram_podelny_banner

 

Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.