; Your SEO optimized title

Dýňový koláč se zakysankou a vlašskými ořechy

Pro podzim je typická oranžová barva nejen na listech stromů, ale i na dozrávajících dýních všude kolem. Je to výborná ingredience pro úžasnou polévku nebo sladký koláč. Vyzkoušejte tento dýňový koláč se zakysanou smetanou a vlašskými ořechy. Svou barvou rozzáří vaši kuchyň na totata :-).
 
dynovy_kolac_33
 
Na těsto si připravte:
  • 250g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • 125g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru
 
Na náplň budete potřebovat:
  • dýně hokkaido (menší)
  • 2 vejce
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • šťáva z poloviny citronu
  • špetka skořice
  • hrst vlašských ořechů
 
Do velké mísy vložíme mouku, sůl, kůru, vejce, změklé máslo a cukr. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto. Vložíme ho na půl hodiny do lednice odpočinout. 
 
Následně si připravíme dýňový krém. Rozkrájíme dýni na malé kostky a oloupeme kůru. Kostky vložíme spolu s trochou vody do kastrůlku a uvaříme dokud se nám kostky nerozpustí. Bude to trvat asi 20 minut. Po uvaření pevné zbytky rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Do pyré přidáme med, skořici, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a vejce. Vše promícháme do krému. 
 
dynovy_kolac_11
 
Troubu si předehřejeme na 180°C a vytáhneme těsto z lednice. Vymažeme formu na koláč máslem a vysteleme odpočinutým těstem. Okraje zvedneme, aby se nám krém neroztekl. Těsto propíchneme několikrát vidličkou. Nasypeme ořechy a vlijeme dýňový krém. Koláč vložíme do rozpálené trouby na 40 minut. Až ho vytáhnete, můžete ho ozdobit šlehačkou. Dobrou podzimní chuť!
 
 
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.