Dýňový koláč se zakysankou a vlašskými ořechy
Pro podzim je typická oranžová barva nejen na listech stromů, ale i na dozrávajících dýních všude kolem. Je to výborná ingredience pro úžasnou polévku nebo sladký koláč. Vyzkoušejte tento dýňový koláč se zakysanou smetanou a vlašskými ořechy. Svou barvou rozzáří vaši kuchyň na totata :-).

Na těsto si připravte:
-
250g polohrubé mouky
-
špetka soli
-
citronová kůra z poloviny citronu
-
125g másla
-
1 vejce
-
2 polévkové lžíce cukru
Na náplň budete potřebovat:
-
dýně hokkaido (menší)
-
2 vejce
-
5 polévkových lžic medu
-
2 polévkové lžíce zakysané smetany
-
šťáva z poloviny citronu
-
špetka skořice
-
hrst vlašských ořechů
Do velké mísy vložíme mouku, sůl, kůru, vejce, změklé máslo a cukr. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto. Vložíme ho na půl hodiny do lednice odpočinout.
Následně si připravíme dýňový krém. Rozkrájíme dýni na malé kostky a oloupeme kůru. Kostky vložíme spolu s trochou vody do kastrůlku a uvaříme dokud se nám kostky nerozpustí. Bude to trvat asi 20 minut. Po uvaření pevné zbytky rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Do pyré přidáme med, skořici, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a vejce. Vše promícháme do krému.

Troubu si předehřejeme na 180°C a vytáhneme těsto z lednice. Vymažeme formu na koláč máslem a vysteleme odpočinutým těstem. Okraje zvedneme, aby se nám krém neroztekl. Těsto propíchneme několikrát vidličkou. Nasypeme ořechy a vlijeme dýňový krém. Koláč vložíme do rozpálené trouby na 40 minut. Až ho vytáhnete, můžete ho ozdobit šlehačkou. Dobrou podzimní chuť!