; Your SEO optimized title
Vážení zákazníci, všechny objednávky provedené a zaplacené od pondělí 26.6. do středy 28.6. budou expedovány ve čtvrtek 29.6.2017. Děkujeme Vám za pochopení.

Ovesné sušenky s karamelem

Českokrumlovský karamel a přepuštěné máslo Ghí – základ pro vynikající ovesné sušenky

Přiznávám se, jsem sušenkář.  Mám rád sušenky, dobré sušenky, ať už jsou tvrdé nebo měkké, všechny beru, zkrátka jsem sušenkový maniak. Jsem tedy velmi rád, že sušenky vůbec vznikly. Kdysi je totiž vymysleli námořní kuchaři. Ti potřebovali více takového jídla, které by déle vydrželo a sušenky byly opravdu skvělý nápad. Díky námořníci!

susenky1

Už jsme si zvykli, že se sušenky dají koupit v mnoha variantách, v různých obalech, od různých výrobců. Já jsem se však rozhodl, že si je pěkně dozlatova upeču sám. Udělám si je po svém, i když k tomu využiju inspiraci v receptech od některých našich foodbloggerek nebo časopisů zaměřených na dobré jídlo.   Vím však už teď, co v mém receptu rozhodně nebude chybět. Je to výborný Českokrumlovský karamel a krásně voňavé přepuštěné máslo. Není totiž nic lepšího než, když sušenka nádherně voní. A tyhle dvě ingredience nádhernou vůni zaručí. Sušenka totiž musí vonět, jinak to není dobrá sušenka!

susenky2

Aby ty moje sušenky byly ještě lepší, dal jsem do nich ovesné vločky. Výsledek? Naprostá paráda!

Samotná příprava těsta musí jít od ruky, proto jsem si pořídil pár moc pěkných pomůcek od energického velikána anglické kuchyně Jamieho Olivera. Anglie je snad vůbec sušenková velmoc. Čaj o páté bez sušenek se prostě nepodává :-)

Tyhle pomůcky od Jamieho jsem si hned zamiloval, jsou hodně kvalitní a vypadají nádherně. Do skleněných dóz jsem dal mouku a ovesné vločky, vodu jsem si připravil do parádní terakotové konvičky. Retro váha, která rozzáří celou kuchyň nemá chybu a váží s jistotou. Cukr mám v plechové dóze. Všechno úžasně ladí k sobě. Společně s majitelkou e-shopu www.freshcook.cz, Markétou jsme dali hlavy dohromady a shodli se, že takto skvělé nádobí patří k těm nejlepším delikatesám, které v našem DobrýKrám.cz máme. Dohromady totiž tvoří dokonalou harmonii. Vše je pevné, dost kvalitní a krásně barevné. Už jen s tímto náčiním máte polovinu úspěchu garantovanou, a tu druhou díky ingrediencím, které použijete. Až přijde nezvaný host na návštěvu, bude okouzlen. Ale dost už bylo psaní, jdeme na domácí ovesné sušenky!

susenky_karamel22

Nejprve si připravíme ingredience. Opravdu si je připravte dopředu, je to pak všechno jednodušší a rychlejší.

150g ovesných vloček

150g špaldové mouky

100g třtinového cukru

100g lněná semínka

130g přepuštěného másla

5 lžíce Českokrumlovského karamelu buď bez příchutě nebo klidně kávový

2 lžíce vody

1,5 lžičky jedlé sody

špetka skořice

 susenky3

Smíchejte ovesné vločky s cukrem a moukou, přidejte lněná semínka a špetku skořice.  V hrnečku si rozehřejte přepuštěné máslo spolu s karamelem a zvlášť pak horkou vodu se sodou, kterou pak vložíme do hrnečku s rozehřátým karamelo-máslem. Obsah hrnečku vlijeme k ovesným vločkám. Připravíme si troubu na 150°C a pohrajeme si trochu s těstem a vytvarujeme malé placky. Dáme je na pečící papír a šoupneme do trouby na 15-20 minut a je vymalováno. Z připraveného množství uděláte asi 2 plechy sušenek, podle toho jak velké sušenky uplácáte. Horké sušenky necháme vychladnout na mřížce a šup s nimi do sušenkové dózy. Ta od Jamieho Olivera je pro sušenky jak stvořená. Recept je jednoduchý a zvládnete ho určitě i vy. Tak se do toho pusťte, ať je každou neděli napečeno :-)

________________________________________

Mohlo by Vás také zajímat:

Marmeládové zlato je doma!

marmelady farmicka 

Vůně šípků se line z Jesenických vrchů

sipkove vino_vyroba11

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.