; Your SEO optimized title
Vážení zákazníci, všechny objednávky provedené a zaplacené od pondělí 26.6. do středy 28.6. budou expedovány ve čtvrtek 29.6.2017. Děkujeme Vám za pochopení.

NENÍ OLEJ JAKO OLEJ – KTERÝ JE OPRAVDU KVALITNÍ?

 

Odpověď na položenou otázku není až tak složitá, pokud vezmeme v potaz základní rozdělení na rafinovaný a za studena lisovaný. Rafinované typy jsou sice levné, ale řekněme si na rovinu – pro tělo nic moc. Pokud chcete používat zdravější varianty, pak na plné čáře vyhrávají za studena lisované. Pojďme si přiblížit vybrané druhy.

·        Řepkový

Bývá popisován jako olej nevalné kvality. To je ale velký mýtus. Svým složením a účinky se podobá slavnějšímu olivovému oleji a v lecčem ho dokonce překonává. Vyniká vysokým množstvím antioxidantů, které chrání organismus před volnými radikály. Zároveň je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin představujících skvělou pomoc v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. Dále podporuje imunitu, působí příznivě na nervový systém a zlepšuje paměť i koncentraci. Řepkový olej je vhodný spíše do studených pokrmů, ale mírné zahřívání mu neuškodí.

·        Slunečnicový

Kdo by neznal slunečnicový olej. Málokdo ale tuší, jaké poklady najdeme v jeho složení. Získává se ze semínek, která obsahuji vitamin E, hořčík, fosfor, draslík a další zdraví prospěšné látky. Díky tomu je skvělý na prevenci kardiovaskulárních nemocí, při zvýšeném cholesterolu, nejrůznějších kožních obtížích a dalších problémech. Stejně jako řepkový, i slunečnicový olej pozitivně ovlivňuje nervový systém. Má všestranné použití, dá se použít do dezertů, salátů, majonéz. 

·        Dýňový

Tento olej je jedinečný v mnoha ohledech. Kromě toho, že obsahuje až 90 procent nenasycených mastných kyselin, v jeho složení najdeme dokonce i jód, který je potřeba tělu dodávat právě v potravě. Dále je zdrojem vitaminů E, A a K, síry, draslíku, zinku nebo chromu. Při jeho pravidelné konzumaci se upevní imunita a zvýší účinek antioxidantů. Pomáhá také bojovat proti srdečním problémům nebo osteoporóze. Oceníte ho při snižování hladiny cholesterolu i jako prevenci kornatění tepen. A to není vše. Obnovuje jaterní činnost a podporuje paměť a koncentraci. Není vhodný na vaření, protože tepelná úprava by zničila prospěšné látky. Bývá proto užíván jen tak na lžičce nebo do salátů.

Vyberte si ten svůj, za studena lisovaný olej. Oleje, které voní!

 

Oleje z farmy Bartošových

olejeBartos22

 

Oleje od manželů Ryšavých

olejeRysavy22

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.