; Your SEO optimized title

Včelí farma Petra Cihláře

Možná si to ani neuvědomujeme, ale včelařství má u nás velmi dlouhou tradici. Již ve 14. století vznikl první cech sdružující včelaře. Med jako jediné dostupné sladidlo tak používali lidé po dlouhá léta.

Víte, jak vlastně toto čistě přírodní sladidlo vzniká? Pojďte se podívat do medové továrny, tedy do celého výrobního procesu, který mají včely dokonale sehraný. Nejprve včely „létavky“ musí najít zdroj nektaru. Tím je ideálně nějaká pastvina s rozkvetlým kvítím. Jakmile létavka dosedne na květ, jazýčkem zjistí kvalitu nektaru. Je zvědavá zejména na množství cukru, vody a minerálních látek.  Pokud je kvalita dobrá, nasaje nektar do svého medového váčku, který zajistí štěpení cukru na glukózu a fruktózu. Včelka létavka, musí navštívit asi 1 000 květů, aby naplnila svůj váček. Jakmile má medový váček naplněný, přiletí do úlu a předá obsah váčku včele úlové.  Ta, pak tekutinu ve svém váčku nechá dále štěpit několik dní. Po té rozštěpenou tekutinu vlije do plástové buňky, kde zraje a sníží se v ní obsah vody. Jakmile je med vyzrálý, včely buňku voskem zavíčkují, tedy zakonzervují.  

Med včelař  po té odvíčkuje a tzv. medometem stáčí přes síta do nádob, ve kterých se nechá odpočívat. Po pročištění je hotovo a může se nalít do sklenic nebo kameniny. To jsou totiž nejvhodnější obaly pro dlouhé kvalitní skladování.

Rozdělujeme dva základní typy medů. Jsou to medy květové, tedy ty, které vznikají z nektaru květů a medovicové, to jsou takové medy, které jsou tmavší a vznikají ze sladkých šťáv produkovaných např. mšicemi.

 med22

V nabídce Dobrého Krámu nabízíme medy z rodinné medové farmy pana Petra Cihláře z Kopče a jsou to převážně pastované medy, které mají velkou výhodu, snadno se totiž nanášejí na pečivo a v kombinaci např. s výluhem z malinrakytníku nebo arónie Vám vykouzlí zajímavou pomazánku vhodnou i pro děti. Jak takový pastovaný med vlastně vzniká? No, Není to úplně jednoduché.  Do čerstvě stočeného medu se přidává malé množství zkrystalizovaného medu a tato směs se pak několikrát za den promíchá. Aby byl med skutečně pastovaný, musí se dodržet několikeré míchání, jinak med zůstane tekutý. 

Zdroj pro článek: ireceptar.cz

 

Tak dobrou chuť s medovými specialitami.

   

 Zbyněk Glos

logo270x250

 

139
1791139179

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem

  • cokomls3 Kód: 04001112
    Skladem Výrobce: Včelí farma Petra Cihláře
    Skvělá kombinace pastovaného medu a poctivého kakaa. Děti tuto medovou pomazánku budou milovat!   A nejen děti :-)

    139 Kč / ks
  • med s aronii11 Akce Kód: 04000912
    Skladem Výrobce: Včelí farma Petra Cihláře
    Ovocná chutná pomazánka z pastovaného medu a výluhu z višní a aronií. Během mechanického procesu pastování se do medu postupně přidává ovocný...

    Původně: 163 Kč
    Ušetříte: 33 Kč (–20 %)

    130 Kč / ks
  • med rakytnik11 Kód: 04000712
    Skladem Výrobce: Včelí farma Petra Cihláře
    Tento produkt je skutečnou specialitkou. Pastovaný med s přídavkem 1,5 % rakytníkového extraktu - odvlhčená šťáva z vylisovaných bobulí rakytníku...

    179 Kč / ks
  • Med pastovaný se zázvorem 400g Kód: 04000612
    Vyprodáno Výrobce: Včelí farma Petra Cihláře
    Zajímavá kombinace pastovaného medu se sušeným zázvorem. Je to ideální sladká pomazánka pro ty, kteří mají rádi mírně pálivou chuť zázvoru ....

    139 Kč / ks
  • Med pastovaný se skořicí 400g Kód: 04000512
    Vyprodáno Výrobce: Včelí farma Petra Cihláře
    Vynikající a chutná směs pro udržení dobrého zdraví. O směsi medu a skořice se píšou přímo zázraky na lidské zdraví. My Vám zázraky nezaručujeme,...

    139 Kč / ks

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.