;
omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen

Opatství Nový Dvůr

Z ruiny vybudovali nejoceňovanější stavbu! Hořčici vyváží do Francie.

Nedaleko Dobré Vody na Karlovarsku byl jednou jeden hospodářský dvůr. Tento rozlehlý dvůr patřil premonstrátům z Teplé. Byl založen koncem 18. století a hospodařili tady lidé z okolí. v 50. letech minulého století se objekt stal součástí státního statku, ten tu choval koně. I když byl areál prohlášen za národní kulturní památku, zejména kvůli barokním kresbám na stropech, správa státního statku se o budovu nestarala a postupně chátrala. Nakonec v 70. letech vyhořel celý statek a o deset let později se rozhodlo, že chránit zdevastovanou památku už nemá smysl. Ruiny kdysi prosperujícího hospodářství si vyhlédli mniši z řádu trapistů z francouzského Sept-Fons, původem z Čech. Ti se v roce 2000 vrhli do obnovení hospodářského stavení a o čtyři roky později otevřeli nově zrekonstruovaný areál s moderním minimalistickým kostelem. Stavba, kterou navrhl londýnský architekt John Pawson získala hned několik ocenění u nás i ve světě. 

Opatstvi Novy Dvur3

Právě v tomto hospodářství, obklopeném lesy, se vyrábí ta nejlepší hořčice široko daleko. Proč nejlepší? Protože se na její výrobu používají ty nejcenější hořčičná semena na světě. Je to jako s kávou. Můžete ji mít tisíce chutí a vůní. Hořčičná semena jsou na tom stejně - tisíce chutí a vůní. Trapisté vyrábějí hořčice podle středověkých receptur. A tyhle receptury zajišťují hořčici pořádný říz. U nás jsme sice zvyklí spíše na jemnější varianty, ale vězte, že cítit silné aroma hořčičného semínka a říznou chuť v ústech je skutečný zážitek!  

Základem výroby pořádné hořčice je namočení semínek do dobrého octa s vodou. Poté se přidá med a moravské víno a případně další koření podle druhu hořčice. Pak už jen stačí naplnit do sklenic a pěkně nechat uležet a vyzrát.

Kromě hořčic se mniši vrhli i do výroby moc dobrých sladkých pomazánek. Ty jsou dokolane ochucené a na čerstvém pečivu nebo jen tak na lžičce chutnají naprosto fantasticky!

Ochutnejte i Vy pořádné hořčice a pomazánky. Jsou neuvěřitelně dobré a voňavé. A mají říz!

Opatstvi Novy Dvur5

Pokud se chcete dozvědět něco více o mnišském životě trapistů, podívejte se na níže přiložené video. Dozvíte se, že mniši pracují v lese v montérkách a bývalý pankáč, dnes bratr M. Lev Vám prozradí, že mniši jsou stejní syčáci jako ostatní lidé :-).  

 

 

Žádné produkty od výrobce Opatství Nový Dvůr nebyly nalezeny....

Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.