Slaný koláč s květákem a mozzarellou
Kuš, je tu QUICHE! Máte rádi koláč na slano? Já teda ano, a i když jsem občas někde dostal až příliš slanou variantu, zejména u quiche se slaninou, kdy kuchaři evidentně ujela ruka, tak když je příležitost, neodolám a ochutnám jakoukoliv variantu. Quiche vznikl ve Francii a nejslavnější je ten lotrinský. Dá se připravit na různé způsoby, základem je vždy vejce, mouka a smetana, pak už do něj můžete dát, co máte rádi květák, brokolici nebo třeba dýni.

Zkuste tento klasický recept se slaninou a květákem. Uzená paprika dodá extra zajímavý šmak a vůni.
Připravte si:
koláčovou formu o průměru asi 25cm
na těsto:
250g hladké mouky
130g másla
1 vejce
1/2 lžičky soli
na náplň:
400g květáku
2 brambory uvařené ve slupce předem
lžíci nasekané petrželky a pažitky
sůl a pepř
lžičku mleté uzené papriky
4 vejce
100ml 30% smetany
1 balení mozzarelly
200g anglické slaniny nakrájené na kostičky
Nejprve si do velké mísy dejte mouku a sůl, přidejte na kousky nakrájené máslo, jedno vejce a vypracujte hladké těsto. Nemělo by být příliš tuhé. Když tak přilijte trochu vody. Těsto vyválejte tak, aby bylo větší než průměr dna Vaší formy. Vložte těsto do formy a okraje zvedněte, aby Vám náplň pak nikam neutíkala. Těsto s formou vložte do lednice asi na jednu hodinu. Mezitím si na pánvi si opečte si slaninu a nechte ji vychladnout.
Zapněte troubu na 180°C.

Rozeberte si květák na malé růžičky a poduste ho nebo uvařte v osolené vodě asi 10 minut. Nechte ho následně vychladnout. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
Formu s těstem vyndejte z lednice a vložte do rozehřáté trouby na asi 15 minut. Do velké mísy dejte růžičky květáku, nakrájené brambory a opečenou slaninu. Mírně osolte, opepřete, přidejte nakrájenou petržel a pažitku a poprašte uzenou paprikou. V míse vše promíchejte a přidejte rozšlehanou smetanu s vejci. Opět promíchejte. Obsah mísy vložte na těsto. Na vrch koláče poklaďte plátky nakrájené mozzarelly.
Koláč dejte do trouby na asi 30 minut.
Vytáhněte quiche z trouby, nechte chvíli vychladnout a vrhněte se na něj. Je vynikající a hlavně výživný. Hodí se tak k obědu i plnohodnotné večeři. Dobrou chuť!