; Your SEO optimized title

Pidi větrníky s citronovým krémem

Někteří považují dezert z odpalovaného těsta za tak náročný, že je lepší si ho koupit (moje máma). Jiní si řeknou, že to nemůže být tak strašně těžké (já).  A další si řeknou, když to zvládl on, musím to zvládnout i já (moje máma). Nebojte, odpalované těsto má jen jedno důležité pravidlo: neotvírejte troubu prvních 10 minut a budete v pohodě :-) 
 
větrník_22
 
Pokud jste připraveni zvládnout pidi větrníky s luxusním citronovým krémem, tak vězte, že lepší lahůdku Vaši známí či rodina ještě nejedli. Tyhle dezertíky si zamilujete, protože jsou neuvěřitelně dobré a osvěžující. Ve Francii dělají něco podobného a právě tady jsem se inspiroval. V pražském Karlíně prodávali v Kafé Karlín vynikající francouzské Choux (čtěte šu) s lemon curdem. Bylo to naprosto vynikající! Mě se po tomto dezertu z odpalovaného těsta zastesklo natolik, že jsem si musel udělal takovou českou verzi. Základem je odpalované těsto, které se připravuje na větrníky a uvnitř je citronový krém z citronové šťávy, kůry, cukru a vajec.  Větrníček je politý smetanovým karamelem. 
 
A co budete potřebovat?
 
na odpalované těsto
200g vody
100g řepkového nebo slunečnicového oleje
150g polohrubé mouky
4 vejce
 
citronový krém
4 bio citrony (pokud máte jen obyčejné, můžete je použít také, ale kůru do krému nedávejte)
200g krupicového cukru
100g másla, nakrájeného na kostičky
3 vejce
 
na karamel:
180ml smetany 33%
200g cukru moučka
 
Nejprve si připravíme karamel, abychom ho nechali dostatečně dlouho vychladit.  Do  hrnce nasypte 200g cukru moučka a postupně zahřejte, až se bude rozpouštět, pak velmi pomalu přidávejte smetanu a míchejte. Mějte teplotu spíš na mírném stupni a hlavně míchejte, ať se Vám neudělají hrudky. Odložte hotový karamel a nechte ho vychladnout.
 
Následně si připravíme odpalované těsto. Do vyššího hrnce vlijte vodu a olej a vařečkou míchejte a postupně přiveďte k varu. Jakmile Vám voda začne bublat, přidejte mouku a zamíchejte, vytvoří se Vám hrubé těsto, které nechte chvíli vychladnout. Po té si připravte 4 vejce a ruční šlehač. Těsto v hrnci rozmixujte šlehačem a postupně přidávejte vejce. Vznikne Vám hladká hmota. 
 
Připravte si plnící sáček a naplňte ho hladkým těstem. Koncovku zvolte tu zubatou. Na sádlem nebo máslem vymazaný plech postupně vytláčejte vrtluky. Stačí tak třikrát zatočit zdobící špičkou. Nedělejte je do výšky, při pečení by Vám zčernaly. Samozřejmě, když budete chtít mít větší větrníky, "zatočte" si víckrát. Těsto by Vám mělo vyjít tak na dva střední plechy. Jakmile máte natočeny všechny větrníky, dejte je do trouby na cca 20 minut při teplotě 230°C. Troubu neotvírejte prvních 10 minut!
 
větrník_11
 
Citronový krém nebo-li Lemon Curd si připravíme ve vodní lázni. Do ohnivzdorné mísy dejte kůru a šťávu z bio citronů. cukr a máslo. Mísu dejte na hrnec s vařící vodou, tak aby se nedotýkala hladiny vody. Vařečkou míchejte dokud se cukr nerozpustí. Pak odstavte mísu a dejte do ní vejce a vraťte nad vodní lázeň. Míchejte do zhoustnutí cca 10-15 minut. Směs Vám zhoustne tak, až nebude kapat z vařečky. Po té sejměte z hrnce a nechte za občasného zamíchání vychladnout. 
 
Opět použijeme sáček s dekorativní špičkou a naplníme ho citronovým krémem. Větrníky na plechu rozřízneme na půl a spodní část plníme krémem. Mírně si rozehřejeme vychlazený karamel, aby byl opět krásně tekutý a vrchní část větrníků namáčíme do něj. Pak namočené kloboučky přiklopíme na citronový krém. Dáme vše vychladit do lednice a podáváme zásadně k dobré kávě nebo čaji. Je to vynikající laskomina. Dobrou chuť!
 
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.