Medové linecké
Linecké k Vánocům neodmyslitelně patří. Kde se vzalo nikdo neví. Nevědí to ani v Linci, jak se ostatně můžete dočíst v článku na serveru Radiožurnálu. Hlavní ale je, že naše linecké je prostě naše a všichni u nás vědí, jak výborně chutná. Zkuste letos nahradit cukr v těstě medem. Linecké je křehké a voňavé.
na 30 slepených kousků si připravte:
-
300g hladké mouky
-
200g másla
-
100g tekutého medu
-
lžíci rumu
-
20g umletých lískových nebo vlašských ořechů
-
muškátový oříšek
-
špetku skořice
-
citronovou kůru z jednoho menšího citronu
-
rybízový džem (zkuste kombinaci černého a červeného, je výborný)
Do medu vložíme kousky změklého másla a postupně přidáváme mouku. Dále pak přidáme rum, ořechy, muškátový oříšek, mletou skořici a citronovou kůru. Vše řádně prohněteme a vytvoříme těsto, které následně dáme přes noc do lednice.

Následující den necháme těsto mírně odpočinout a zapneme si troubu na 180°C. Z těsta vyválíme plát vysoký asi 2,5cm. Vykrajujeme různé tvary a dáváme je na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečeme asi 6-7 minut do světle hnědé barvy. Hotové kolečka necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem. Teprve pak začneme jednotlivé strany lineckého slepovat rybízovým džemem. Dosáhnete toho, že kolečko bude ocukrované, ale džem uprostřed bude krásně barevný.
Uvařte si čaj nebo kávu a můžete se pustit do medového lineckého :-)