Lokše, laty, patenty ...
Ta bramborová placka má tolik názvů a přitom chutná pokaždé stejně výborně. Pokud ji znáte z farmářských trhů, víte o čem mluvím. Mastí se sádlem nebo máslem a jako náplň se dávají povidla s mákem nebo, zvláště na Slovensku, kachní sádlo s játry. Obě varianty jsou přímo k sežrání :-). Zkuste si je doma vyrobit také.
na těsto potřebujeme:
- 400g ve slupce uvařených brambor
- 130g hladké mouky
- dvě lžičky soli
- lžíci sádla nebo másla
na náplň si připravte:
- 200g povidla (pokud máte ta bez cukru, můžete je naředit s pár lžicemi vody)
- 100g mletého máku smíchaného s cukrem
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Poté z něj vytvoříme váleček. Mezitím si rozehřejeme sádlo/máslo v kastrůlku a nejlépe litinovou pánev.
V míse smíchejte povidla a mák. Pokud máte povidla bez přidaného cukru, můžete je naředit vodou. Cukr přidejte podle libosti, ale v případě, že máte už povidla oslazená, nepřehánějte to s ním.
Z bramborového válečku ukrajujte kousky a z nich vypracujte na pomoučeném válu placky o tloušťce cca 2-3mm. Placky dávejte na sucho na litinovou pánev a opékejte cca 3-4 minuty až se Vám začnou tvořit tmavé kolečka. Hotové placky potřete jednu stranu sádlem/máslem a povidly s mákem. Zamotejte do ruličky a kousněte. To je dobrota, co? :-)