; Your SEO optimized title

Lokše, laty, patenty ...

Ta bramborová placka má tolik názvů a přitom chutná pokaždé stejně výborně. Pokud ji znáte z farmářských trhů, víte o čem mluvím. Mastí se sádlem nebo máslem a jako náplň se dávají povidla s mákem nebo, zvláště  na Slovensku, kachní sádlo s játry. Obě varianty jsou přímo k sežrání :-). Zkuste si je doma vyrobit také.

bramborove_lokse_33

na těsto potřebujeme:

  • 400g ve slupce uvařených brambor
  • 130g hladké mouky
  • dvě lžičky soli
  • lžíci sádla nebo másla

 

na náplň si připravte:

  • 200g povidla (pokud máte ta bez cukru, můžete je naředit s pár lžicemi vody)
  • 100g mletého máku smíchaného s cukrem

 

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Poté z něj vytvoříme váleček. Mezitím si rozehřejeme sádlo/máslo v kastrůlku a nejlépe litinovou pánev. 

bramborove_lokse_11

V míse smíchejte povidla a mák. Pokud máte povidla bez přidaného cukru, můžete je naředit vodou. Cukr přidejte podle libosti, ale v případě, že máte už povidla oslazená, nepřehánějte to s ním.

Z bramborového válečku ukrajujte kousky a z nich vypracujte na pomoučeném válu placky o tloušťce cca 2-3mm. Placky dávejte na sucho na litinovou pánev a opékejte cca 3-4 minuty až se Vám začnou tvořit tmavé kolečka. Hotové placky potřete jednu stranu sádlem/máslem a povidly s mákem. Zamotejte do ruličky a kousněte. To je dobrota, co? :-) 

 

 

 

Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.