Křehký povidlový koláč
Tento koláč připomíná ty francouzské typy, co můžete udělat na sladko i na slano. Je to takové univerzální těsto, které Vám dovolí dát do něj náplň jakou máte nejraději. Základem je křehký předpečený korpus, do kterého dáte povidla a když je s mícháte s mákem, bude koláč ještě fajnovější.
Připraveni? Jdeme na to. Nejprve si připravíme těsto na korpus. Ideálně den dopředu nebo alespoň dvě hodiny před pečením. Přece jenom chceme, aby byl koláč křehký, že? Tak hlavně trpělivost.
Na těsto budeme potřebovat jen šest ingrediencí:
250g hladké mouky
125g másla
špetka soli
40ml vychlazené vody
sádlo na vymazání formy a vejce na zafixování korpusu
Na náplň:
100g povidel (pokud máte rádi variantu úplně bez cukru, tak použijte cca 300g kvalitních povidel)
2-3 lžíce třtinového cukru
200ml mléka
150g mletého máku
Vrhneme se tedy nejprve na těsto. Do mouky se solí nakrájejte máslo na malé kousky a promíchejte. Pak nalijte asi 2/3 studené vody a opět promíchejte. Těsto Vám určitě nebude úplně držet u sebe, ale to nevadí. Křehkosti dosáhneme právě tím, že těsto neuděláme dokonalé, ale spíš na způsob držící drobenky. Stačí, když bude lepit mezi prsty. Tentokrát opravdu není cílem vytvořit hladké těsto, ale těsto mírně nedokonalé. Vodu pak přidávejte jen tehdy, když se Vám zdá, že těsto ani trochu nelepí. Jakmile jste dosáhli kýžené konzistence, můžete těsto zabalit do folie, mírně ho rozplácnout a uložit do lednice.
Po dvou hodinách nebo ještě lépe druhý den těsto vytáhněte a nechte chvíli odpočinout. Zapněte si troubu na 180°C a z těsta mezitím vyválejte větší placku o síle asi půl centimetru. Formu si vymažte sádlem a těsto na ni přendejte tak, že formu dáte na těsto a celé to pak obrátíte. Vložte vše do lednice. Jakmile bude trouba předehřátá, vyndejte formu a těsto propíchejte vidličkou. Vložte formu do trouby a nechte péct asi 8 minut. Připravte si rozšlehané vejce a jakmile vyndáte těsto z trouby ihned jej potřete vejcem. Docílíte tím fixace těsta, při této úpravě do něj pak bez obav můžete vložit jakoukoliv náplň.Těsto nechte vychladnout.
Smíchejte povidla s cukrem, mákem a mlékem a vytvořte hmotu. Pokud máte rádi jen samotná povidla, klidně použijte jen samotná povidla a na ozdobu můžete dát drobenku. Troubu si nastavte na 160°C a náplň nalijte na vychladlý korpus. Vše vložte do vyhřáté trouby na asi 40 minut.
Po necelé třičtvrtěhodince se Vám korpus pěkně zbarví do hněda a Vy ho můžete vytáhnout z trouby. Nechte vychladnout a uvařte si kávu. Garantuji Vám, že jeden kousek Vám stačit určitě nebude :-). Dobrou chuť.