; Your SEO optimized title

Koláč s medovými hruškami bez hory cukru

Jsou žluté a když do nich kousnete, tak máte pocit jako by byla jejich dužnina nasáklá medem. Přesně tak chutnají letní žluté hrušky. Nevím, jak vám, ale mě chutnají nejvíc a když z nich udělám kynutý koláč, tak je sladký i bez hory cukru a dokonale provoní celou kuchyň. Zkuste to taky.
 
hruskovy_kolac_22
 
Na kynuté těsto velikosti menšího plechu:
  • 200g polohrubé mouky
  • 15g droždí
  • 1 žloutek
  • 125ml vlažného mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce cukru (1 dáme do těsta a dvě použijeme na rozvaření hrušek)
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • tuk na vymazání plechu
 
 
Nejprve si uděláme kvásek. Dejte do menší misky asi 50ml vlažného mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Zamíchejte a nechte v teple, přikryté čistou utěrkou, dokud se nezačnou tvořit bublinky na povrchu (cca 5-7 minut). 
 
Do velké mísy dejte mouku, kvásek, žloutek, zbytek vlažného mléka, olej, jednu lžíci cukru a špetku soli. Pořádně suroviny promíchejte a vytvořte hladké, nelepivé těsto. Někdy budete muset přidat mouku, jindy vodu, podle toho, jak se Vám těsto rýsuje. Je-li příliš lepivé, přidejte mouku, když je suché a kouskuje se, přidejte zase malinko vody/mléka. Těsto vypracujte v robotu nebo v rukách či s vařečkou a nechte přikryté utěrkou asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 
 
hruskovy_kolac_33
 
Mezitím si nakrájejte hrušky na kostky a zhruba jednu třetinu dejte do hrnce spolu se dvěma lžičkami cukru. Postupně zahřívejte a míchejte. Vytvoříte tak rychlou zavařeninu, kterou pak použijeme na těsto. Asi po deseti minutách, kdy se Vám podaří část dužniny hrušek rozpustit a vytvoříte tak polotekutou zavařeninu. Odstavte a nechte vychladnout. 
 
Zapněte si troubu na 180°C, Po vykynutí těsta, toto vyválejte a přeneste na sádlem/máslem/olejem vymazaný plech. Okraje trochu zvedněte. Zavařeninu v hrnci mírně prohřejte, aby byla zase polotekutá. Nasypte kostky hrušek na těsto, zalijte zavařeninou a posypte mletou skořicí. Koláč vložte do trouby na asi 35 minut dokud Vám okraje nezhnědnou. 
 
Po kuchyni se Vám za chvíli bude linout medová vůně. Dobrou chuť!
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.