Frgál valašský je koláčový král!
Když ho milujete, tak si ho upečte! Je to asi nejoblíbenější koláč, který najdete skoro na každém farmářském trhu. Jeho výroba zabere určitý čas, ale výsledek stojí za to. Náplně můžete různě kombinovat a tak se Vám nikdy neomrzí. Je to výborná volba na víkendový vesnický dezert. Náplň povidlovo-maková nikdy neomrzí :-). Z níže uvedeného množství upečete dva velké koláče.

na těsto si připravte:
-
500 g hladké mouky
-
2 žloutky
-
250 ml mléka
-
42 g droždí
-
80 g mletého cukru
-
špetku soli
-
125 g Hery
-
citronovou kúru
-
Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka
na náplň:
- 200g povidel
- 200g mletého máku
- 50g mletého cukru
- lžíci rumu
- 50ml mléka
na drobenku:
- 200g polohrubá mouka
- 100g máslo
- 100g cukr krupice
Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek. Mezitím do větší mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dva bochánky a položíme na pečící papír. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru cca 30 cm.
Připravíme si náplň. Do kastrůlku dáme povidla, mák a cukr a zalijeme mlékem, přidáme rum. Vše přivedeme k varu a vytvoříme kaši. Pokud se nám zdá, že je příliš hustá, přidáme mléko. Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Připravíme si drobenku. Mouku, změklé máslo a cukr promícháme a vytvoříme drobivé kousky.
Náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200°C. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem.
Takže kávičku a frgálek. Dobrou chuť :-)