; Your SEO optimized title

Domácí pizza čtvercovka

Zvykl jsem si, že každý pátek se těším na domácí pizzu. Dělám ji z toho, na co mám právě v ten den chuť.  A právě proto je tento "koláč" tak oblíbený ve světě. Je totiž strašně univerzální.  Můžete ji donekonečna kombinovat. Na jakou variantu máte chuť Vy? Já jsem si posledně dal salámovou s paprikou, rajčaty, mozzarellou a chilli papričkami.
 
Vězte, že na přípravu pizzového těsta žádné směsi v pytlíku nepotřebujete. Stačí jen droždí, mouka, voda a olej. A samozřejmě, pro dokonalý chuťový zážitek potřebujete Vaše oblíbené suroviny jako rajčata, bylinky, olivový olej, šunku, salám, papriku, mozzarellu či parmazán .... zkrátka to, co máte v lednici, případně snadno koupíte v každém malém obchodě.
 
pizza_11
  
 
Jdeme na těsto:
1/4 kostičky droždí
1 lžička krystalového cukru
teplá voda podle potřeby
300g hladké mouky
sůl
olivový olej
 
na rajčatový základ si připravte:
400g drcená rajčata v plechovce (čerstvá mají hodně vody a méně výraznou chuť)
špetku soli
špetku mletého černého pepře
snítek oregána
jeden česnek
lžíce olivového oleje
 
Nejprve si připravíme rajčatový základ, kterým pak těsto pizzy potřeme. Rajčata ochutíme solí a mletým černým pepřem, přidáme oregáno, česnek a olivový olej. Vše promícháme a necháme odpočinout.
 
Poté si připravíme těsto. Nejprve kvásek, tedy do mísy rozdrobíme droždí a přidáme cukr, zalijeme sklenkou teplé vody a promícháme. Přikryjeme a necháme na teplém místě. Jakmile se nám začnou tvořit bubliny, máme kvásek připravený. Bude to trvat asi 7 minut.
 
Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, olivový olej a kvásek. Vše důkladně prohněteme. Při hnětení podle potřeby přidáváme teplou vodu, dokud těsto nezíská požadovanou konzistenci - mělo by být měkké a vláčné, nelepivé.
 
pizza_22
 
Z těsta uděláme bochánek a dáme jej na plech, necháme cca 20 minut na teplém místě kynout přikryté utěrkou. Zapneme si troubu na 250°C. A následně bochánek rozválíme pomoučeným válečkem a vytvoříme tenké kolo. Pokud se Vám nepodaří vytvořit kruh, nezoufejte, mě se to taky nepodařilo a čtverec byl taky dobrý. Těsto teď můžete potřít připraveným rajčatovým základem a na něj naklaďte ty suroviny, na které právě teď máte chuť. Zasypte strouhaným sýrem nebo poklaďte nakrájená kolečka mozzarelly. Dejte do trouby na 10 minut a hotovo. Pizza je k nakousnutí. Dobrou chuť!
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.