Bramborový salát s dressingem z medu a řepkového oleje
Výborný oběd nebo skvělá večeře plná zeleniny s perfektním dressingem
Pokud hledáte letní kombinaci salátu, kterou jste ještě neochutnali, zkuste následující recept. Plno zeleniny Vám dodá vitamíny, slanina se postará o to, abyste se nepřejedli, med v dressingu dodá sladkost, řepkový olej zase vitamín E ... prostě ideální letní poctivý salátek. Dressing je velmi jednoduchý, ale díky řepkovému oleji úžasně voní a dodá salátu neobyčejný šmrnc.
Na salát si připravte:
500g malé brambory, rozkrojené na půl
250g zelených fazolek
250g libovou slaninu, nakrájenou na plátky
100g baby špenát
270g cherry rajčat, ideálně ty z Jižní Moravy (https://cerstveutrzeno.cz/)
Na dressing:
1 polévková lžíce medu
1/2 polévkové lžíce dijonské hořčice
šťávu z poloviny citronu
3 polévkové lžíce za studena lisovaného oleje, ideálně tento
A jdeme na to. Nejprve si uvařte brambory. Vařte je v celku asi 8 minut. Pak k nim přidejte fazolky a vařte spolu další 3-4 minuty, dokud vše nezměkne.
Nechte vyhladit a vysušit a vložte do velké mísy.
Na středním stupni na pánvi opečte slaninu (cca 4- minut z každé strany) tak, aby byla křupavá. Poté nechte chvíli vychladnout a nakrájejte ji na menší kousky.
Dressing připravíme smícháním medu, hořčice a citronové šťávy, nakonec přidejte řepkový olej, tak, aby byla směs akorát (ani řídká, ani hustá).
Do mísy se zeleninou přidejte slaninu, špenát a rozkrájená rajčata, polejte připraveným dressingem a můžete podávat. Salát Vás dostatečně zasytí a Vy si opravdu pochutnáte.
Dobrou chuť a nebojte se řepkového oleje!