; Your SEO optimized title

Bramborový koláč s tvarohovým plněním

Je vláčný a díky tvarohu s citronovou kůrou má svěží nádech. Pokud máte čtvrt kila brambor, tak se do něj pusťte a uvidíte, jak je dobrý! Kdo upřednostňuje sladké, doporučuju, aby si každý kousek polil Českokrumlovským karamelem, zažijete sladkou euforii. Kdo má radši svěží energii s menším podílem cukru, karamel vynechá, ale i tak si pochutná. To mi věřte!

bramborovy_kolac_s_tvarohem22

 

Na bramborové těsto si přichystejte:

250g vařených brambor, oloupaných a najemno nastrouhaných 
250g hrubá mouka
100g cukru krystalu
50g másla
1ks prášek do pečiva
1/2 vajíčka
1/2 vajíčka na potření
tekutý Českokrumlovský karamel na ozdobu
 
Tvarohové plnění:
500g tučného tvarohu ve vaničce
čtyři lžíce medu
1ks vanilkový cukr
citronová šťáva a kůra ze dvou středních bio citronů
 
Nejprve si uvařte brambory ve slupce do měkka. Po vychladnutí oloupejte a nastrouhejte je najemno do větší mísy. Přidejte mouku, cukr, máslo, prášek do pečiva a polovinu vejce. Vše spojte a vytvořte vláčné těsto. Pokud se Vám bude zdát příliš vláčné, přidejte mouku. Zapněte troubu na 180°C a vymažte si formu sádlem nebo ji vyplňte pečícím papírem, jak jste zvyklí. Množství těsta odpovídá tak na polovinu velkého pečícího plechu.
 
bramborovy_kolac_s_tvarohem33
 
Připravte si tvarohové plnění tak, že všechny ingredience na náplň smíchejte vařečkou dohromady až z nich vytvoříte voňavý krém. Vraťte se k těstu vytvořte u něj dvě placky. Možná se Vám bude těsto trhat, ale nebojte se jej ve formě slepit a upravit. Nejprve tedy vložte do formy spodní placku a prsty se snažte těsto vytlačit po celé formě. Nyní vlijte tvarohové plnění a rozetřete po celé spodní placce, jen okraje nechte volné, abychom mohli spojit horní a dolní placku. Na tvarohovou vrstvu dejte vrchní placku, která by měla být o něco větší než ta spodní. Okraje zarovnejte ke spodní placce a potřete povrch 1/2 vejce
Vložte do trouby na asi 35 minut dokud nebude povrch koláče pěkně hnědý. Po vyjmutí nechte vychladnout a navrch ozdobte buď již zmiňovaným karamelem nebo čokoládovou polevou.

 

 

Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.