; Your SEO optimized title

Zkuste letos bramborový salát odlehčit

 

Vánoce začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. Tradice v naší zemi velí, že ve většině domácností se na štědrovečerním stole objevuje rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Každá rodina má na jednotlivé pokrmy svůj vlastní recept, a ten je zaručeně tím nejlepším na světě. Zvláště pak bramborový salát je v každé rodině unikátní.

Jistě máte i Vy ten nejlepší recept a dost možná, že si ho předáváte v rodině po generace. A co kdybychom jej letos malinko upravili, či odlehčili? Zkuste náš recept. Salát je bez majonézy, a když ho uděláte den dopředu, chutě a vůně jednotlivých ingrediencí se krásně propojí.

repkovy_olej_salat1

Kvalitní ingredience jsou základ

požádejte členy rodiny, aby Vám připravili tyto suroviny:

600g salátových brambor
2-3 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje (salát krásně provoní)
1 ks jemně nakrájené šalotky
1 ks větší mrkve
1 ks vodnice
6-7 ks sladkokyselých okurek (nejlépe malé, křupavé)
sůl a pepř
sekaná petrželka
2-3 lžíce octa
1 ks vejce na ozdobu

Brambory očistěte a vložte i se slupkou do vroucí osolené vody. Zároveň si uvařte oloupanou vodnici do měkka a očištěnou mrkev. Všechna zelenina by měla být i po uvaření pevná, takže ji hlídejte, ať Vám moc nezměkne. Brambory po uvaření nechte chvíli vychladnout a oloupejte je. Nakrájejte je na kostičky spolu s vodnicí, mrkví a okurkami. Cibuli si nakrájejte na menší jemné kousky. 

repkovy_olej_bartos33


Veškerou zeleninu dáme do velké mísy a přidáme za studena lisovaný řepkový olej (nepoužívejte běžný rafinovaný, má chemickou pachuť a hodí se spíš na smažení kapra). Dále pak přilijeme ocet, osolíme a opepříme podle chuti a nakonec přidáme nasekanou petrželku. Opatrně promícháme a dáme do lednice. Následující den už stačí jen uvařit vejce na ozdobu a salát vytáhnout několik minut před večeří. Rozzáří a provoní Vám sváteční stůl.

Dobrou chuť!

 

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

Rozhovor s Janou Andrlovou o pohádkové zahradě, pěstitelské vášni a výrobě zavařenin

jana_adnrlova_maliny

Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat

hornacka farma44

Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!

IMG_7935_final

Marmeládové zlato je doma!

marmelady farmicka 

Vůně šípků se line z Jesenických vrchů

sipkove vino_vyroba11

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.