Letos je úroda ovoce a zeleniny poměrně bohatá. I brácha mi ukazoval první meruňky po třech letech. Strom byl konečně celý obsypaný! Jsou to nejen meruňky, ale i jahody, třešně, višně zkrátka všeho je letos poměrně dost navzdory tomu, že léto začalo hned po zimě a jara jsme si ani neužili. Každý rok je jiný, ale tento rok si na zeleninu a ovoce rozhodně stěžovat nemůžeme. A tak kdo rád zavařuje, má určitě plno práce, aby tu úrodu nacpal do skleniček.

Na následujících řádcích se dozvíte tajný recept Jozefíny Růžičkové na vynikající meruňkový džem s levandulí. Zkuste ho a uvidíte, jak je výborný. Levandule chutná i v broskvi, takže pokud dáváte přednost právě jí, můžete surovinu klidně zaměnit.
Připravte si:
3kg zralých meruněk
šťáva z jednoho citronu
7 květů levandule s delšími stonky
20g citrusového pektinu
900 - 1000g cukru
Omyté, vypeckované a nakrájené meruňky dáme do širšího a nižšího hrnce a zakápneme citronovou šťávou. Levandulové květy zavážeme do svazku jedním ze stonků, aby se snadno vyjímaly z hrnce a vložíme k meruňkám. Meruňky za občasného míchání doměkka rozvaříme na středně silném plameni.
Citrusový pektin rozmícháme se třemi lžícemi cukru.
Z hrnce vyndáme svazek levandule a na silnějším ohni za stálého míchání přidáváme pektin s částí cukru. Mícháme a vaříme 1 minutu.
Plamen snížíme a vsypeme zbytek cukru. Za občasného míchání přivedeme k varu, poté vaříme 7-10 minut.
Umyté sklenice dáme na 10 minut do trouby vypařit na 100°C.
Plníme do suchých a ještě horkých sklenic. Uzavřeme a sklenice buď na chvilku otočíme víkem dolů nebo přes noc necháme v teple zabalené v koši, případně dáme na 20 minut do zavařovacího hrnce na 80°C.
Tak a teď ty sklenice musíte otevřít nejdříve na podzim. Do té doby k nim nikdo nesmí, jinak by se snědly ještě před zimou :-)