; Your SEO optimized title

Kulatá zlatá šestka pro Česko!

Jozefína Růžičková neměla v Česku komu předat pomyslné marmeládové žezlo
 
Už od roku 2004 se v britském Dalemain koná mezinárodní soutěž o nejlepší marmeládu na světě. I na letošním 13tém ročníku nesměli chybět čeští malovýrobci, kterých se do soutěže přihlásí každý rok opravdu požehnaně. Marmeládové nadšení totiž u nás spustila Blanka Milfaitová, která v roce 2013 získala několik zlatých medailí. Slavnost se konala 17. a 18. března 2018 a Česká republika se rozhodně neměla za co stydět. Kromě nás byli zastoupeni výrobci z Keni, Japonska, Brazílie, Austrálie a dalších států.  Celkem museli porotci ochutnat rekordních 3 000 vzorků z celého světa!  Zajímavé na této soutěži je to, že porotci neporovnávají jednotlivé marmelády, ale hodnotí kvalitu. Zajímá je asi deset kritérií a ty bodově ohodnotí. Součet pak znamená celkový výsledek. Důležitý je vzhled, chuť, stav uvařenosti kůry, poměr kůry vůči marmeládě, její struktura apod.
 
marmalade-dalemain-festival_dobry_kram
 
Vyhlášení se konalo každoročně ve starobylé budově Gregoriánského honosného sídla patřící rodině Hasell. Právě toto sídlo se v Anglii považuje za první výrobnu britské tradiční oranžové pochoutky - citrusové marmelády.  Členové rodiny totiž uchovávají archiv s recepty na marmelády starými více než 300 let. Samotné sídlo se nachází na severu od Londýna nedaleko městečka Perinth. Vyhlášení vítězů je spojeno s oranžovým průvodem Perinth Goes Orange, který propukne v marmeládové šílenství.
 
dalemain_dobry_kram
 
A kdo si letos přivezl do Česka nejcennější trofeje? Nejvíce zlatých patří Evě Zikmundové alias Mlsné skleničce. Ta si odnáší celkem 2 zlaté medaile. Další dvě putují za Blankou Milfaitovou a její Marmolada Marmalade Manufactory a po jedné získávají Lenka Wimmerová z Walzelova statku a Lucka s Annou z Naivních marmelád. Velká gratulace všem zlatým vítězům!
 
Dvojitou zlatou medaili, která je nejvyšším oceněním této soutěže si odnesla anglická Clare's Preserves za Sevillskou marmeládu s medem z Dartmooru, další dvojzlato putuje opět angličance z Absolutely Preserves za svou Uzenou Sevillskou marmeládu s Urfa pepřem a badyánem a třetí dvojité zlato patří japonce z Nino's Confiture za její marmeládu z Yuzu a zázvoru.
 
V České republice získali dvojité zlato zatím tři malovýrobci, a to Blanka Milfaitová v roce 2013, Romana Šafránková v roce 2015 za svou kombinaci Citron Mojito a v roce 2017 Rose Garden Jozefíny Růžičkové za svou kombinaci Krvavý pomeranč se šípkem ,ta získala v témže roce také tři hvězdy v profesionální soutěži Great Taste Awards za dokonalou a časově velmi náročnou kombinaci Fíkový džem s hruškou a bílým rumem. "Já ty hrušky vařím v podstatě dva dny, jsou úplně bez přidaného cukru, vlastně čistá povidla", doplňuje Jozefína jak náročné je připravit tříhvězdičkový džem. Dita Pecháčková o tomto džemu v pořadu ČT Geizír říká: "Jsou tam malinkatý kousky hrušek a to je docela zábava. Baví mě!".
 
Pomyslné marmeládové žezlo neměla Jozefína tak komu v Čechách předat a tak i tento rok zůstává nejúspěšnějším výrobcem džemů a marmelád v Česku.
 
 
 
Všem výhercům i zúčastněným moc gratuluji a držím palce také příští rok! Užijte si to a já si jdu dát nějaké to zlato :-)
 
Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz
 
 
Kompletní seznam Českých výherců si můžete stáhnout zde  Výherci Dalemain 2018 CRv2
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.