; Your SEO optimized title

Kulatá zlatá šestka pro Česko!

Jozefína Růžičková neměla v Česku komu předat pomyslné marmeládové žezlo
 
Už od roku 2004 se v britském Dalemain koná mezinárodní soutěž o nejlepší marmeládu na světě. I na letošním 13tém ročníku nesměli chybět čeští malovýrobci, kterých se do soutěže přihlásí každý rok opravdu požehnaně. Marmeládové nadšení totiž u nás spustila Blanka Milfaitová, která v roce 2013 získala několik zlatých medailí. Slavnost se konala 17. a 18. března 2018 a Česká republika se rozhodně neměla za co stydět. Kromě nás byli zastoupeni výrobci z Keni, Japonska, Brazílie, Austrálie a dalších států.  Celkem museli porotci ochutnat rekordních 3 000 vzorků z celého světa!  Zajímavé na této soutěži je to, že porotci neporovnávají jednotlivé marmelády, ale hodnotí kvalitu. Zajímá je asi deset kritérií a ty bodově ohodnotí. Součet pak znamená celkový výsledek. Důležitý je vzhled, chuť, stav uvařenosti kůry, poměr kůry vůči marmeládě, její struktura apod.
 
marmalade-dalemain-festival_dobry_kram
 
Vyhlášení se konalo každoročně ve starobylé budově Gregoriánského honosného sídla patřící rodině Hasell. Právě toto sídlo se v Anglii považuje za první výrobnu britské tradiční oranžové pochoutky - citrusové marmelády.  Členové rodiny totiž uchovávají archiv s recepty na marmelády starými více než 300 let. Samotné sídlo se nachází na severu od Londýna nedaleko městečka Perinth. Vyhlášení vítězů je spojeno s oranžovým průvodem Perinth Goes Orange, který propukne v marmeládové šílenství.
 
dalemain_dobry_kram
 
A kdo si letos přivezl do Česka nejcennější trofeje? Nejvíce zlatých patří Evě Zikmundové alias Mlsné skleničce. Ta si odnáší celkem 2 zlaté medaile. Další dvě putují za Blankou Milfaitovou a její Marmolada Marmalade Manufactory a po jedné získávají Lenka Wimmerová z Walzelova statku a Lucka s Annou z Naivních marmelád. Velká gratulace všem zlatým vítězům!
 
Dvojitou zlatou medaili, která je nejvyšším oceněním této soutěže si odnesla anglická Clare's Preserves za Sevillskou marmeládu s medem z Dartmooru, další dvojzlato putuje opět angličance z Absolutely Preserves za svou Uzenou Sevillskou marmeládu s Urfa pepřem a badyánem a třetí dvojité zlato patří japonce z Nino's Confiture za její marmeládu z Yuzu a zázvoru.
 
V České republice získali dvojité zlato zatím tři malovýrobci, a to Blanka Milfaitová v roce 2013, Romana Šafránková v roce 2015 za svou kombinaci Citron Mojito a v roce 2017 Rose Garden Jozefíny Růžičkové za svou kombinaci Krvavý pomeranč se šípkem ,ta získala v témže roce také tři hvězdy v profesionální soutěži Great Taste Awards za dokonalou a časově velmi náročnou kombinaci Fíkový džem s hruškou a bílým rumem. "Já ty hrušky vařím v podstatě dva dny, jsou úplně bez přidaného cukru, vlastně čistá povidla", doplňuje Jozefína jak náročné je připravit tříhvězdičkový džem. Dita Pecháčková o tomto džemu v pořadu ČT Geizír říká: "Jsou tam malinkatý kousky hrušek a to je docela zábava. Baví mě!".
 
Pomyslné marmeládové žezlo neměla Jozefína tak komu v Čechách předat a tak i tento rok zůstává nejúspěšnějším výrobcem džemů a marmelád v Česku.
 
 
 
Všem výhercům i zúčastněným moc gratuluji a držím palce také příští rok! Užijte si to a já si jdu dát nějaké to zlato :-)
 
Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz
 
 
Kompletní seznam Českých výherců si můžete stáhnout zde  Výherci Dalemain 2018 CRv2
 
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.