; Your SEO optimized title
Vážení zákazníci, všechny objednávky provedené a zaplacené od pondělí 26.6. do středy 28.6. budou expedovány ve čtvrtek 29.6.2017. Děkujeme Vám za pochopení.

Pozitivní den a švestky k tomu!

Naše psychické i fyzické zdraví ovlivňují nejrůznější faktory. Málokdo si však uvědomuje, že k nim patří i pouhé myšlenky. Pokud jsou příjemné, cítíme se spokojeni. Pokud ne, pak tomu odpovídá i naše nálada a celkový stav. Co z toho vychází? Že vždy je lepší myslet optimisticky a pozitivně! A není to vůbec těžké, protože pány myšlenek jsme my sami.

den pozitivního myšlení

Zkuste na všem, co vás potká, hledat klady místo záporů. Okamžitě poznáte, jak je život veselejší, když o něm i veseleji smýšlíte. A poděkuje vám i vaše srdce. Vědci z Harvardské univerzity fenomén pozitivního myšlení zkoumali a zjistili, že věční optimisté trpí mnohem méně chorobami srdce a cév. Kdy s tím začít? Třeba v úterý 13. září, bude totiž Den pozitivního myšlení!

Září žije švestkou!

Kdo by neznal švestky – plody stromu slivoň švestka. Toto lahodné ovoce je jedním z nejpříjemnějších darů babího léta. Švestky jsou skvělé čerstvé, sušené, zavařené, jako povidla či součást pokrmů, dokonce i v tekuté formě, na kterou nedají dopustit zejména na Moravě. Díky vysokému obsahu blahodárných látek není výjimkou ani jejich využití v kosmetice.

Slivoně jsou jedním z nejstarších druhů ovocných stromů. Jejich původní domovinou je pravděpodobně oblast mezi Altajem a Kavkazem, ze které se přes Sýrii rozšířily do Evropy. Ta vůbec první zmínka o švestkách pochází ze starověkého Řecka z období 4. století před naším letopočtem. Tenkrát ale byly plody mnohem menší. To, jak vypadají dnes, je důsledek velkého křížení a šlechtění. V současné době existuje okolo 2 000 odrůd a neustále přibývají další.

svestkove catni22

Existují dvě hlavní skupiny, a to pravé švestky a pološvestky. Pravé švestky jsou tmavě modré, fialovomodré až modročerné, mají pevnou dužinu se sladce nakyslou chutí, která se snadno odděluje od pecky. Celkově jsou odolnější při převážení i tepelném zpracování. Oproti tomu pološvestky mají modrou, žlutou nebo zelenou barvu, jsou velmi měkké a dužina s jemně kořenitou příchutí se obtížně odděluje od pecky. Hodí se proto spíše pro přímou konzumaci nebo na kompotování.

Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů

Švestky obsahují vitamíny A, B a E, vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor, železo, vlákninu a další látky prospěšné pro náš organismus. Mají tak pozitivní vliv na krevní tlak a látkovou výměnu, zlepšují trávení a paměť, posilují nervy. Navíc podporují ochranu buněk před škodlivými volnými radikály a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob, protože pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.

svestkova_se_skorici_a_mandlemi22

A jak si švestky nejlépe vychutnáte? Vyzkoušejte ty nejlepší dobroty z nich! Nadchne vás výborná švestková zavařenina se skořicí a mandlemi nebo jedinečné švestkové chilli čatní.

 

_____________________________________________

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

Rozhovor s Janou Andrlovou o pohádkové zahradě, pěstitelské vášni a výrobě zavařenin

jana_adnrlova_maliny

Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat

hornacka farma44

Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!

IMG_7935_final

Marmeládové zlato je doma!

marmelady farmicka 

Vůně šípků se line z Jesenických vrchů

sipkove vino_vyroba11

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.