Pozitivní den a švestky k tomu!
Naše psychické i fyzické zdraví ovlivňují nejrůznější faktory. Málokdo si však uvědomuje, že k nim patří i pouhé myšlenky. Pokud jsou příjemné, cítíme se spokojeni. Pokud ne, pak tomu odpovídá i naše nálada a celkový stav. Co z toho vychází? Že vždy je lepší myslet optimisticky a pozitivně! A není to vůbec těžké, protože pány myšlenek jsme my sami.
Zkuste na všem, co vás potká, hledat klady místo záporů. Okamžitě poznáte, jak je život veselejší, když o něm i veseleji smýšlíte. A poděkuje vám i vaše srdce. Vědci z Harvardské univerzity fenomén pozitivního myšlení zkoumali a zjistili, že věční optimisté trpí mnohem méně chorobami srdce a cév. Kdy s tím začít? Třeba v úterý 13. září, bude totiž Den pozitivního myšlení!
Září žije švestkou!
Kdo by neznal švestky – plody stromu slivoň švestka. Toto lahodné ovoce je jedním z nejpříjemnějších darů babího léta. Švestky jsou skvělé čerstvé, sušené, zavařené, jako povidla či součást pokrmů, dokonce i v tekuté formě, na kterou nedají dopustit zejména na Moravě. Díky vysokému obsahu blahodárných látek není výjimkou ani jejich využití v kosmetice.
Slivoně jsou jedním z nejstarších druhů ovocných stromů. Jejich původní domovinou je pravděpodobně oblast mezi Altajem a Kavkazem, ze které se přes Sýrii rozšířily do Evropy. Ta vůbec první zmínka o švestkách pochází ze starověkého Řecka z období 4. století před naším letopočtem. Tenkrát ale byly plody mnohem menší. To, jak vypadají dnes, je důsledek velkého křížení a šlechtění. V současné době existuje okolo 2 000 odrůd a neustále přibývají další.
Existují dvě hlavní skupiny, a to pravé švestky a pološvestky. Pravé švestky jsou tmavě modré, fialovomodré až modročerné, mají pevnou dužinu se sladce nakyslou chutí, která se snadno odděluje od pecky. Celkově jsou odolnější při převážení i tepelném zpracování. Oproti tomu pološvestky mají modrou, žlutou nebo zelenou barvu, jsou velmi měkké a dužina s jemně kořenitou příchutí se obtížně odděluje od pecky. Hodí se proto spíše pro přímou konzumaci nebo na kompotování.
Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů
Švestky obsahují vitamíny A, B a E, vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor, železo, vlákninu a další látky prospěšné pro náš organismus. Mají tak pozitivní vliv na krevní tlak a látkovou výměnu, zlepšují trávení a paměť, posilují nervy. Navíc podporují ochranu buněk před škodlivými volnými radikály a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob, protože pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.
A jak si švestky nejlépe vychutnáte? Vyzkoušejte ty nejlepší dobroty z nich! Nadchne vás výborná švestková zavařenina se skořicí a mandlemi nebo jedinečné švestkové chilli čatní.
_____________________________________________
Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:
Rozhovor s Janou Andrlovou o pohádkové zahradě, pěstitelské vášni a výrobě zavařenin
Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat
Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!
Vůně šípků se line z Jesenických vrchů