Potravinářské medaile
Vyznáte se v potravinářských oceněních?
Některá jsou udělována státem a jiná zase pořádají nezávislé organizace
Také jste si všimli, že se na potravinách objevují nejrůznější medaile a známky? Víte, co které ocenění vlastně znamená? Pojďte se s námi na ně podívat pěkně zblízka. Udělejme si v medailích jednou pro vždy jasno!
Tuzemská potravinářská ocenění můžeme rozdělit do dvou základních kategorií. Jsou buď udělována státem nebo nezávislou skupinou odborníků. Mezi ta nejviditelnější státní „vyznamenání“ můžeme označit Regionální potravinu roku příslušného kraje a Národní značka kvality Klasa. U nestátních ocenění boduje zejména Česká chuťovka a Top delikatesa.
Regionální potravina roku
Kdo ji uděluje: Ministerstvo zemědělství (http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/)
Co je cílem: vybrat nejkvalitnější zemědělský nebo potravinářský výrobek daného kraje, produkt i suroviny musí pocházet z domácí české produkce daného regionu
Co se hodnotí: zaměřuje se na originalitu a jedinečnost, zkoumá se inovativnost, chuť, vzhled, vůně, použité materiály, prospěšnost výrobku pro člověka, využití místních surovin a design výrobku
Kdo hodnotí: Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, Státního zemědělského a intervenčního fondu, Krajského úřadu, Státní veterinární správy a Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR
Oceněné výrobky: Horňácké patizónky a Meruňkový kompot z Horňácké farmy, Český chřest od Romany Šafránkové, Českokrumlovský karamel od firmy Karamelový sen s.r.o.
Česká a Dětská chuťovka
Kdo ji uděluje : SYMPEX GROUP spolu s potravinářským vydavatelstvím AGRAL a skupinou zapálených potravinářských odborníků (http://www.ceskachutovka.cz/index.php?id=9)
Co je cílem: vybrat vysoce kvalitní tuzemský potravinářský výrobek
Co se hodnotí: výsledná chuť tuzemského produktu spolu s vysokou kvalitou, designem a spotřebitelskou využitelností
Kdo hodnotí: nestátní a nezávislá skupina potravinářských odborníků, odborným garantem je Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
V případě Dětské chuťovky produkty hodnotí děti ze základní školy Londýnská a VOŠES a SŠ potravinářských technologií v Podskalské. Rozhodování dětí je nezávislé a zaměřuje se hlavně na chuťové preference. Hodnocení je pod vedením odborníků z poroty České chuťovky.
Oceněné výrobky: Zavařenina jahodová s ostružinami od Jany Andrlové
Národní značka kvality Klasa
Kdo ji uděluje: Ministerstvo zemědělství od roku 2003 (www.eklasa.cz)
Co je cílem: vybrat nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky
Co se hodnotí: předložené dokumentace a certifikáty z akreditovaných laboratoří
Kdo hodnotí: Odborná rada je složena z nezávislých odborníků působících v oblasti potravinářství a gastronomie, zástupce MZe ČR, zástupce SZIF, zástupce Potravinářské komory ČR a zástupce Agrární komory ČR, zástupce SVS ČR a zástupce SZPI.
Top delikatesa
Kdo ji uděluje: Vego Prag s.r.o., pořadatel GastroFair veletrhu v Praze (www.vegoprag.cz)
Co je cílem: vybrat nejlepší pochutinu na veletrhu GastroFair, delikatesy mohou být tuzemské i zahraniční
Co se hodnotí: bodovým způsobem se hodnotí chuť delikatesy
Kdo hodnotí: porota složená z celebrit, VIP osobností a novináři z oblasti gastronomie
Oceněné výrobky: Svatojánské ořechy od společnosti Chuť Moravy s.r.o.
Česká biopotravina roku
Kdo ji uděluje: Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO pod záštitou ministra zemědělství http://pro-bio.cz/Projekt/Ceska-biopotravina/
Co je cílem: vybrat nelepší českou biopotravinu roku
Co se hodnotí: inovace, chuť, vůně a vzhled, obal výrobku, receptura a použité suroviny, způsob výroby, místo původu a marketingový koncept
Kdo hodnotí: nezávislá porota složená z potravinářských odborníků
Oceněné výrobky: Cukrový hrášek z Horňácké farmy