; Your SEO optimized title

Rozhovor s Janou Andrlovou. Pohádková zahrada, spousta ovoce a pěstitelská vášeň

Jana Andrlová vypráví, jak se z kanceláře dostala až k zavařeninám

„Za vesnicí doprava a po zelené až na konec, budu na Vás mávat“, dostávám instrukce po telefonu od Jany Andrlové, ženy, která vyrábí své zavařeniny. Ovoce používá vlastní nebo si ho vlastnoručně nasbírá. Velká zahrada na chalupě v Brdech je důkazem, že tady je ovoce opravdu chutné, i když dozrává, díky nadmořské výšce, o trochu později. Konečně vidím mávající osobu v dáli a mířím k ní. Vítáme se a já si říkám, že bych si příště asi půjčil terénní auto, to standardní na lesní cesty moc vhodné není.

jana_andrlova288

Nádherná příroda Brdských lesů všude kolem

Sedli jsme si k rybníčku před chalupou a povídáme si o nádherné přírodě, božském klidu a jen sem tam zpívajících ptácích. Je tu opravdu jako v pohádce, pochvaluju okolí. A ten klid. „Někdy až moc velký klid“, dodává paní Andrlová. Fotím nádherné lekníny a všímám si množství několika nových poupat.

Od břehu rybníčka procházíme velkou bránou s visícím parožím a ocitáme se na příjezdové cestě k bývalé hájovně. Dům je tak 250 let starý a je poměrně rozlehlý. Všude kolem je ta velká zahrada, o které paní Andrlová tak ráda mluví. Maliny, malinoostružiny, kiwi, rybíz černý a červený, támhle jsou lískáče, tam zase arónie a do toho spousta květin a samozřejmě zeleniny. Všude je cítit čerstvý vzduch a příjemný vánek z lesa.

jana_andrlova299

Ta Vaše houbová byla výborná!

„Máte na stole houbovou polévku a čerstvý kváskový chleba, jíte houby, že jo?“, volá na mě z chalupy a já nesměle přikyvuju. Polévka s chlebem jsou vynikající. Zatímco dojídám polévku, objevuje se na stole talíř malovaných koláčů s povidly a voňavá káva …. „hmm, ale proto jsem sem přece nepřijel“, uvědomuju si v duchu. Koláče jsou opravdu výborné, ale musíme už začít s rozhovorem, nemůžu se tady jen cpát :-)

jana_andrlova_kolace a chata

A rozhovor může začít

Ještě se soustem koláče v puse vytáhnu tahák k rozhovoru a začínám zpovídat Janu Andrlovou. Zajímá mě, jak se ke svým zavařeninám dostala a s čím nejvíce bojovala, co pro ni znamená kvalita a zda má nějakou metu, cíl, čeho by chtěla v zavařeninách (marmeládách a džemech) dosáhnout. Na konci rozhovoru jí naznačuju, že bych rád udělal nějaké společné fotky. Ona na to, že jedině bez ní. A já zase, že bez ní by to nešlo, nebylo by to ono. Nakonec svolí. Udělali jsme pár fotek, když jsme spolu trhali maliny. A bylo to veselé trhání :-)

jana_andrlova_a_ja_zahrada

Tak krásné prostředí s nádherným výhledem a velkou zahradou, úžasným klidem a voňavým vzduchem se mi těžko opouštělo. Nedá se ale nic dělat, mířím zpět do Prahy, nadšený, že jsem konečně viděl základ surovin originálních zavařenin. V autě mě popohání touha si jednu skleničku po příjezdu hned otevřít a pořádně  si ji vychutnat.

Vzpomenete si, čím jste chtěla být v dětství?

To už je tak strašně dávno, že si vážně nevzpomenu. Jedno vím jistě – určitě to nebylo nic o marmeládách.

Jaká byla Vaše cesta k marmeládám a džemům? Kdy to začalo a co odstartovalo Vaše podnikání? Kdo byla Jana Andrlová před malovýrobcem zavařenin?

Původně jsem vystudovaná ekonomka. Po mateřské jsem třináct let pracovala u velké stavební firmy jako referentka obchodního oddělení. Měla jsem na starosti export a vlastně veškerou komunikaci se zahraničními zákazníky. Ale nějak to nebylo to pravé ořechové. Takže jsem se přes pěstování a prodej okrasných rostlin dostala až k marmeládám. Ono to vlastně tak nějak samo vyplynulo. Velká zahrada, spousta ovoce, pěstitelská vášeň a navíc nekonečné lesy všude kolem. 

jana_adnrlova_maliny

První, co jste vyrobila, byla povidla? Proč zrovna povidla?

Viděl jste tu zahradu? A kolik je tam stromů švestek? Švestky mám ráda a povidla taky. Takže co s obrovskou úrodou švestek? No jasně, povidla. A od povidel k marmeládě už je jenom krůček.

Zakládáte si na výrobě v malých množstvích, nechcete dodávat ve velkém. Vnímáte to jako výhodu oproti konkurenci?

Hlavně se tím nesmí člověk nechat semlít. Víte, co se říká – dobrého pomálu. Chci prostě dělat to, co mě baví a dělat to dobře. V malém množství se dá uhlídat kvalita. Jsem docela perfekcionalista a mám pocit, že si všechno udělám nejlépe sama. Pokud máte zaměstnance, už je to zodpovědnost. Pokud se třeba měsíc nedaří, já to přežiju, ale když na Vás závisí další, už je to problém. Navíc, mít zaměstnance znamená vyrábět větší množství, víc prodat, pokud možno snižovat náklady atd. A protože potřebujete hodně prodat a konkurence je velká, je už jen krůček ke snižování ceny na úkor kvality. Navíc velkovýrobcům se prostě nedá konkurovat, pokud se něčím (třeba kvalitou) nelišíte. Pak najednou zjistíte, že už to vůbec není o tom, o čem to původně mělo být. Takže tudy asi cesta nevede. Alespoň pro mě ne.                             

Pravidelně prodáváte na trhu v Dejvicích a Dobříši. Co Vám dělá největší radost, když se setkáváte přímo se zákazníky?

Určitě ta zpětná vazba. Není nad to, když Vám zákazník po ochutnání řekne „MŇAM!“, nebo že je to, cituji: „nebe v hubě“. A když si spokojeně pomlaskává malé dítě, to je asi ta největší pochvala, protože děti nelžou.

jana_andrlova_kiwi_maliny

Používáte zejména české ovoce, různé kombinace malin, jahod, ostružin a borůvek. Někdy mám problém se v tom zorientovat :-). Kde berete dobré ovoce pro své zavařeniny?

Někdy mám problém se v tom zorientovat i já. Těch možných kombinací je obrovské množství. Jednodruhové marmelády dělám samozřejmě taky, ale kombinováním různých druhů ovoce v různých poměrech vznikají nové a většinou skvělé chutě, takže, proč ne. Většina ovoce pochází z vlastní zahrady a z okolních lesů. Ovoce nekupuju. U vlastního ovoce nebo ovoce, které si sama nasbírám, si můžu za jeho kvalitu ručit. U koupeného ne. To se samozřejmě netýká meruněk – ty jsou z Moravy. Taky citrusy v nadmořské výšce 650 m vypěstovat nedokážu. Ale to je spíš takový doplněk sortimentu. Základ tvoří české (a moravské) ovoce.

Do svých džemů používáte čerstvou citronovou šťávu a citrusový pektin. Podíl ovoce v každé zavařenině je kolem 70%. Co pro Vás znamená kvalita?

Možná to bude znít jako fráze, ale pro mě je kvalita opravdu klíčová. Určitě by bylo jednodušší ovoce koupit. Za takové ovoce ale nemůžu ručit. I když je to prověřený pěstitel, nikdy nevíte, jestli ovoce nebylo chemicky ošetřené, jestli není nadopované hnojivem atd. Já vím přesně, co a jak si vypěstuju nebo nasbírám v lese. Vlastně je to BIO, i když bez papíru. Totéž platí o přísadách. Určitě by se místo citronové šťávy dala použít kyselina citronová. Bylo by to mnohem levnější a jednodušší, ale určitě ne lepší. Místo cukru bych třeba mohla použít mnohem levnější fruktózu (to bych snad nikomu nemohla udělat) a obsah ovoce by taky stačil poloviční. Pak by byla poloviční i cena. Ale bohužel i kvalita. A to vážně nechci. Pokud bych měla shrnout jednou větou, co pro mě znamená kvalita? My to jíme taky!!!

Jak se vyrábí ta Vaše jahodová s ostružinami?

Jahody povařím s citronovou šťávou, lehce rozmačkám (šťouchadlem na brambory), přidám propasírované ostružiny a znovu povařím. Pak rozmíchám citrusový pektin s částí cukru a za stálého míchání přidám do hrnce. Nechám chvíli povařit a pak přidám zbytek cukru. Rozmíchám, nechám přejít varem a horké nalévám do skleniček. A je to!

jahodova_s_ostruzinami22

Jakou máte ze svých zavařenin nejraději?

Všechny! Dělám jen to, co mi chutná. Ale vážně, záleží na použití. Třeba do bílého jogurtu (samozřejmě poctivého hustého smetanového) bych asi volila nějakou citrusovou. Třeba pomelo s karamelem, pomelo s pekanovými ořechy …. V jogurtu je výborná i višňová s portským. Na palačinky je skvělá ostružinová s borůvkami, malinová s borůvkami, červený rybíz …. Na chleba s máslem bych si určitě namazala jahodovou s ostružinami, jahodovou s aronií, meruňkovou… No a pak jsou takové, které si na nic nemažu a jím je prostě jen tak, lžičkou – třeba švestková se skořicí a mandlemi, jablečná se skořicí a vlašskými ořechy.

Co dělá Jana Andrlová, když právě nevyrábí marmelády?

Mám velkou zahradu, která zabere spoustu času, psa, který miluje procházky a všude kolem lesy, takže nevím, co je nuda.

Jaká je Vaše životní filozofie? Cítím, že by to mohla být skromnost …

V dnešní uspěchané době, kde hlavním měřítkem jsou peníze a „úspěch“, to možná bude znít divně, ale já si vážně myslím, že trocha té skromnosti a pokory by nikomu neuškodila.

jana_andrlova_rybiz

Jaká byla Vaše nejtěžší chvíle v podnikání?

Určitě začátek. Každý začátek je těžký, a když se k tomu přidá boj s byrokracií a takové to klasické házení klacků pod nohy, tak to dá docela zabrat.

Vyhrála jste dvě světové medaile za marmelády pomelo s karamelem (zlato - 2015) a pomelo s pekanovými ořechy (bronz-2014). A pak taky Českou a Dětskou chuťovku. Co všechna ta ocenění pro Vás znamenají?

Ty marmelády byly stejně dobré i bez těch ocenění. Já to zas tak moc neprožívám. Nejsem jaderný fyzik. Pořád je to jen marmeláda, i když dobrá. Ale aby to nezavánělo falešnou skromností, samozřejmě potěší, když komise složená ze samých odborníků ocení to, co děláte.

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo? Kde ráda trávíte chvíle? Cestujete?

Co to je cestování? V březnu začíná práce na zahradě, od června až do podzimu zraje ovoce a až do vánoc se nezastavím. No a leden a únor mám na to, abych se z toho vzpamatovala a nabrala síly na další maraton. Takže moje cestování obnáší tak maximálně cestu do lesa nebo k rybníčku před chalupou. Proč se trmácet po světě, když je tady tak krásně.

jana_andrlova_kopec

Kde hledáte inspiraci? Po každé, když k Vám zavítám, tak máte něco nového. Zkoušíte konkurenční výrobky? Třeba i ze zahraničí nebo české?

Přiznám se, že jsem nevyzkoušela jediný konkurenční výrobek, ani český, ani zahraniční. Proč? Kvůli inspiraci? Mám tolik nápadů, že je ani nestačím vyzkoušet. Kvůli srovnání? Dělám to nejlépe, jak umím, tak proč srovnávat. Líp už to prostě neumím.

Máte nějaký zavařeninový cíl? Co byste si přála dosáhnout do budoucna?

Mít svoji stálou klientelu, spokojené zákazníky, kteří se mi budou pravidelně vracet. Je to sice běh na dlouhou trať, ale první výsledky už se dostavují. S většinou těch stálých už se známe osobně. Znám jejich chutě, jejich oblíbené marmelády, a i když si zrovna nepřijdou nakoupit, protože ještě mají zásobu, přijdou mě třeba jen pozdravit nebo si hezky popovídat. Co chtít víc?

Děkuji Vám za rozhovor, za polévku, koláče, kafe, čas a hlavně za velmi příjemné odpoledne. Rád jsem, alepoň trochu, pomohl se sběrem malin,  z kterých vznikla tato úžasná malinová zavařenina.

Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz

Jana Andrlová získala zlatou (pomelo s karamelem) a bronzovou (pomelo s pekanovými ořechy) medaili na světové soutěži v britském Dalemain. Navíc její zavařenina jahodová s ostružinami získala domácí ocenění Česká a Dětská chuťovka. Zavařenina pomelo s pekanovými ořechy získalo ocenění Česká chuťovka.

Zde si můžete nakoupit originální zavařeniny z pohádkové zahrady v Brdech.

https://www.dobrykram.cz/zavareniny-jany-andrlove/

 

_____________________________________________

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat

hornacka farma44

Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!

IMG_7935_final

Marmeládové zlato je doma!

marmelady farmicka 

Vůně šípků se line z Jesenických vrchů

sipkove vino_vyroba11

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.