; Your SEO optimized title

Med je nad zlato!

Možná si to ani neuvědomujeme, ale včelařství má u nás velmi dlouhou tradici. Již ve 14. století vznikl první cech sdružující včelaře. Med jako jediné dostupné sladidlo tak používali lidé po dlouhá léta.

A ják med vznikne?

Víte, jak vlastně toto čistě přírodní sladidlo vzniká? Pojďte se podívat do medové továrny, tedy do celého výrobního procesu, který mají včely dokonale sehraný. Nejprve včely „létavky“ musí najít zdroj nektaru. Tím je ideálně nějaká pastvina s rozkvetlým kvítím. Jakmile létavka dosedne na květ, jazýčkem zjistí kvalitu nektaru. Je zvědavá zejména na množství cukru, vody a minerálních látek.  Pokud je kvalita dobrá, nasaje nektar do svého medového váčku, který zajistí štěpení cukru na glukózu a fruktózu. Včelka létavka, musí navštívit asi 1 000 květů, aby naplnila svůj váček. Jakmile má medový váček naplněný, přiletí do úlu a předá obsah váčku včele úlové.  Ta, pak tekutinu ve svém váčku nechá dále štěpit několik dní. Po té rozštěpenou tekutinu vlije do plástové buňky, kde zraje a sníží se v ní obsah vody. Jakmile je med vyzrálý, včely buňku voskem zavíčkují, tedy zakonzervují.  

Med včelař  po té odvíčkuje a tzv. medometem stáčí přes síta do nádob, ve kterých se nechá odpočívat. Po pročištění je hotovo a může se nalít do sklenic nebo kameniny. To jsou totiž nejvhodnější obaly pro dlouhé kvalitní skladování.

Rozdělujeme dva základní typy medů. Jsou to medy květové, tedy ty, které vznikají z nektaru květů a medovicové, to jsou takové medy, které jsou tmavší a vznikají ze sladkých šťáv produkovaných např. mšicemi.

  med2

V nabídce Dobrého Krámu nabízíme medy z rodinné medové farmy pana Petra Cihláře z Kopče a jsou to převážně pastované medy, které mají velkou výhodu, snadno se totiž nanášejí na pečivo a v kombinaci např. s výluhem z malin, rakytníku nebo arónie Vám vykouzlí zajímavou pomazánku vhodnou i pro děti. Jak takový pastovaný med vlastně vzniká? No, Není to úplně jednoduché.  Do čerstvě stočeného medu se přidává malé množství zkrystalizovaného medu a tato směs se pak několikrát za den promíchá. Aby byl med skutečně pastovaný, musí se dodržet několikeré míchání, jinak med zůstane tekutý. 

Zdroj pro článek: ireceptar.cz

Tak dobrou chuť s medovými specialitami.

 

 Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz

__________________________________

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat

hornacka farma44

Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!

IMG_7935_final

Vůně šípků se line z Jesenických vrchů

sipkove vino_vyroba11

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.