; Your SEO optimized title
Vážení zákazníci, všechny objednávky provedené a zaplacené od pondělí 26.6. do středy 28.6. budou expedovány ve čtvrtek 29.6.2017. Děkujeme Vám za pochopení.

Mazaný mazanec

Velikonoce bez mazance nejsou ty pravé svátky. Už víte jaký džem nebo marmeládu si na mazanec letos namažete? V našem e-shopu těchto sladkých zavařenin najdete na padesát druhů, tak si vyberte tu svoji. Máme červené i žluté! Podívejte se.

velikonoce 2017v1

Udělat dobrý mazanec není žádná velká věda. Jen si dobře pohrajte s těstem. Hňácat a hňácat se vyplatí. Správně bychom měli mazanec péct na Bílou sobotu, tedy den před Velikonoční nedělí. Právě v ten den se uklízelo a bílilo, takže jestli už máte vybíleno, tak je vhodný čas na pečení. Na Bílou sobotu končí také půst a tento čas se tak hodí na něco chutného. Velikonoční mazanec se dělá ze stejného těsta jako vánočka, jen má tvar bochánku, na jehož povrchu se udělá kříž, případně se posype mandlovými lupínky. Mazanec je popsán v kuchařkách již od 15. stol. Tehdy se do těsta nedával cukr, ten byl moc drahý, ale sladká smetana. Základ těsta tvořila mouka, kvasnice a vejce a to také zůstalo i v dnešních receptech.

 mazanec444

 Jdeme na to, připravte si vše dopředu, ať to pěkně odsýpá. Tady je seznam ingrediencí:

  • 55g másla nebo řepkového či slunečnicového oleje (jak kdo má rád)
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 125ml vlažného mléka
  • 55g cukr krupice
  • 2 žloutky
  • 11g droždí
  • 250g mouky
  • mandlové lupínky a hrst rozinek den naložených v rumu (nebo třeba domácí mandlovice)

     

velikonocni_mazanec11

Dejte dohromady žloutky s máslem a cukrem, přisypte mouku, kvásek a přilijte vlažné mléko a vanilkový cukr. Mícháme, a jakmile se nám začnou tvořit bubliny, přidáme mandle a rozinky. Těsto hňácáme a hňácáme, pokud máte robota, tak samozřejmě nehňácáte Vy, ale robot :-) . Jakmile je těsto vláčné a nelepkavé, uděláme z něj bochník a dáme na teplé místo vykynout, dokud nenabyde na dvojnásobek. Pak těsto opět začneme propracovávat a opět z něj uděláme pěkný bochánek. Při hrátkách s těstem se snažte dlaní dostat z těsta všechen vzduch.

Na vrch bochánku uděláme kříž a necháme ještě vykynout na plechu. Potřeme vejcem a můžeme posypat i lupínkami mandlí. Dáme do trouby na prvních 10 minut při 180°C, pak dalších 10 min při 160°C a posledních 25 min při 130°C. Jakmile budete mít mazanec hotový, pak už stačí jen opravdu dobrá marmeláda nebo džem  a pochutnat si.

A kdybyste chtěli vyzkoušet i jiné druhy mazanců, vřele doporučujeme podívat se na odkaz časopisu Apetit zde . Je jich tam popsáno několik druhů, zkuste třeba tvarohový. 

Hezké Velikonoční svátky!

 

 

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

 

Džemy od Honzy Kakose - Marmelády z Ráje

Jan Kakos Marmelady z raje

 

Česko je zase zlaté! Kompletní výherní listina z letošní světové soutěže marmelád v Dalemain

dalemainAwards2017v2

  

České džemy Mlsný Filip mají několik Great Taste Awards!

MlsnyFilip44

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.