; Your SEO optimized title

Marmeláda jako luxusní dárek

O marmeládách se toho v posledních letech napsalo opravdu hodně. Česko zažívá po několik let marmeládový boom, který odstartovala Blanka Milfaitová. První česká vítězka v soutěži o nejlepší marmeládu na světe. Mezinárodní soutěž v Británii se koná od roku 2004 a do dnešního dne má několik českých vítězů.  
 
 
 
Hodnotu má každá z nich
 
Právě takové marmelády patří u nás mezi ty nejcennější a právem si tak získávají svou ojedinělou hodnotu. Někdo může namítat, že v supermarketu jsou taky dobré marmelády a mají pěkné obaly. Budiž, jen u nich nikdy nezjistíte původ ovoce a místo lidských rukou je zpracovává výrobní linka s obrovskými kotli levného ovoce, které by jinak nemělo šanci se v obchodě objevit. U průmyslově vyráběných produktů obecně jde vždy o maximalizaci zisku, vysokou standardizaci výrobku, ideálně musí tedy chutnat vždy a za jakýchkoliv okolností stejně, a kvalita je až na posledním místě. V některých džemech najdete i různé mixované náhražky jen proto, aby na obale byla uvedena dražší surovina a ve složení pak levnější varianta. Jednoduše dáme jabka, hrušky a švestky dohromady a nakonec z toho uděláme malinu. Rázem je to 100% ovocný džem. Etiketa výrobku musí lákat svým obalem ke koupi a nejlépe, když bude vzbuzovat touhu okamžitě jej ochutnat. Základem bude vždy maximálně využít ty  nejlevnější suroviny a naopak co nejméně ty dražší. Tak to prostě u průmyslové výroby chodí, chceme-li uživit všechny lidi stojící a sedící ve velké firmě. 
 
 
Luxusní marmelády se zlatem
 
Proč bychom si však měli dopřát alespoň občas poměrně drahou marmeládu, když si ji nakonec přece můžeme vyrobit doma sami? Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Marmeládu nebo džem si sice udělat doma můžeme a pokud bude výsledek dobrý, tak budeme u rodiny a případně obdarovaných sbírat slova chvály. K výrobě potřebujeme tři věci: dobré suroviny, skleničky a dostatek času. Problém nastane, když se nám marmeláda nepovede, jak jsme si představovali. Například v návalu velkého nadšení zkombinujeme chutě, které ve výsledku nebudou k sobě pasovat. Může se nám stát, že marmeláda bude moc hustá nebo naopak řídká nebo moc "uželírovaná".  Pak ji jako dárek dát nejspíš nemůžeme a budeme se snažit ji potají sníst a říkat si u toho "je sice taková řídká, ale chuťově je vynikající" nebo "je teda sladší, ale jinak je strašně dobrá" a nebo "vypadá sice jako amarouny, ale jinak je super, přece ji nevyhodíme, když už jsme se s ní tak nadřeli" :-). Právě ostříleným malovýrobcům marmelád se nejednou stane, že musí třeba celou várku vyhodit. Stejně jako luxusní vína nebo sýry, jsou luxusní i marmelády. Ty sice nezrají věkem, ale za to mají unikátní a prověřené kombinace, které v nás mohou vzbuzovat velmi zajímavé chuťové zážitky
 
 
Výrobce marmelád? To je přece "marmeládovnice" 
 
Jedna z nejvýše oceněných "marmeládovnic" je Romana Šafránková. Své marmelády a džemy má založeny na maximálním podílu ovoce a nulovému přidanému pektinu. Je dost složité s tímto přístupem pracovat, protože každé ovoce, dokonce každá várka, strom keř může mít u stejného ovoce odlišný podíl přírodního pektinu. Někdy jsou citrony "pektinovatější" a jindy zase mají pektinu pramálo. Stejně tak je to s rybízem nebo jahodami. Prostě, příroda si dělá, co uzná za vhodné. Co je však nejdůležitější, množství ovoce v každé skleničce od Romany Šafránkové se nemění. Ve vítězné variantě Citron Mojito najdete celé kilo bio citronů! Ráda kombinuje ovoce s alkoholem, vynikající jsou její brusinky s portským nebo medové borůvky s bourbonem. 
 
boruvky_med_bourbon11
 
U Jozefíny Růžičkové, další zlaté "marmeládovnice", zase najdete v každé její marmeládě a džemu méně cukru. Kromě dvojité zlaté medaile za kombinaci červený pomeranč se šípkem, získala Jozefína také nejvyšší počet hvězdiček v profesionální soutěži Great Taste Awards za fíkový džem s hruškou a bílým rumem.  To se zatím nikomu dosud v Čechách nepovedlo. U obou marmelád najdete jen minimum cukru, pod úrovní stanovené vyhláškou.  Jinak ten fíkový s hruškou je pro ni vedle šípkového jeden z nejnáročnějších. Hrušky totiž vaří až do povidlové konzistence, takže někdy i celý den. Takový džem se doma už dělat moc nevyplatí, jedině, když si vezmete dovolenou.
 
sipkovy_dzem_s_vanilkou_rosegarden_dobrykram11
 
 
 
Poslední zlatou "marmeládovnici", kterou bych chtěl v tomto článku zmínit je Lenka Wimmerová. Úspěšná scénáristka, režisérka, držitelka ceny ELSA za nejlepší film roku Nespavost a hlavně vášnivá výrobkyně marmelád a džemů z Broumovska. I ona je ve svých produktech originální. Má je totiž velmi zajímavě pojmenované a ráda experimentuje s různými ingrediencemi. Pektinu používá jen minimum. Například její Pirát pomeranč s rumem nebo hruškový džem s kávou jsou hodně povedené (pomeranč s čokoládou Madagaskar 75% prosím nezkoušejte, je to tak strašně dobré, že byste toho snědli nejradši tunu :-)). Její letošní zlatá FC Sevilla jak jinak než ze sevillských pomerančů má nádhernou strukturu a sladkou chuť. Je totiž nejvíce podobná původním britským marmeládám.
 
 FC_sevilla_lenka_Wimmerova_dobrykram.cz_12
 
 
Každý jsme z jiného těsta
 
Stejně se ale může stát, že Vám některá z oceněných marmelád nebude chutnat. Proč, když je oceněná? Na ocenění se přece shodlo několik porotců a vybírali z více jak tisícovky vzorků ... Každý máme jinou chuť, vyrůstali jsme v jiném rodinném prostředí, kde nám máma, táta, babička a děda pomáhali s osvojováním si našeho specifického vnímání chutí. Někdo má rád slanější, jiný zase sladší, tamten řidší, jiný zase hustší. Každý jsme z jiného těsta, a tak ne vždy se dokážeme shodnout na tom, že je něco výborné. I to nejlepší šampaňské či vyhlášený kaviár nám nemusí chutnat. To je ale dobře, protože jinak by byl svět chutí a jídla kolem nás vlastně jedna velká nuda. Nemohli bychom spolu o chuti a potravinách tak čile debatovat a mnohdy se i přít. Právě rozdílná chuť nám pomáhá objevovat svět a často také poznávat nové lidi.
 
marmelada_jako_darek1
 
A tak, ať už se rozhodnete vyrobit si tu svou vlastní marmeládu nebo ušetřený čas a práci vložíte do některé z oceněných a prověřených, přeji Vám ten nejpříjemnější pocit se svými blízkými a hlavně, ať máte co nejvíce výjimečných chuťových zážitků. Těch variant co můžete vyzkoušet je opravdu nekonečně mnoho ...
 
Krásný den, Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz
 
 
 
 
 
 
Provozovatel webu Zbyněk Glos, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. V případě, že se chcete dozvědět více o ochraně osobních dat klikněte zde.