; Your SEO optimized title

Jamparáda 2017 a Vánoční tipy

Již pátý ročník tuzemské soutěže o nejlepší džem a marmeládu proběhl v Kunraticích u Frýdlantu. Podívejte se jak to tam vypadalo a co zbylo ze slavné Marmeládky Carla Christiana Leubnera.  Historie marmeládovny sahá do roku 1880 a místní na tuto tradici navázali. Letos se zúčastnilo celkem 167 marmeládovníků a marmeládovnic, poslali na 470 vzorků a porota ocenila na 90 z nich. Klikněte na video, ať se dozvíte víc.

Pralinky od brněnského cukráře Martina Beránka

Základy mu dal Zdeněk Pohlreich, ne k cukrařině, ale k tomu, jak správně přistupovat ke gastronomii. Kdysi hrál hokej, dneska se otáčí v luxusních restauracích v Brně a je váženým mistrem cukrářem. Nelibuje si v komplikovaných dezertech, dává přednost těm klasickým, dělá je však tak, jak se dělat mají. Na druhou stranu má hlavu plnou nápadů a tak rád experimentuje. Dezerty Martina Beránka  jsou originální, s citem pro dokonalou chuť a krásu. Ochutnejte jeho čokoládový klenot v krásné krabičce.

praliny_vanocni2

Vánoční káva od Petra Frolíka

Každý rok je jiná. Každý rok je směsí těch nejlepších arabik, které za uplynulých 12 měsíců Petr Frolík nakoupil. Nechte se omámit oříškovou chutí kávy určené speciálně na prostřený Vánoční stůl.

Arabika pochází z oblastí Střední a Jižní Ameriky a jedná se výhradně o výběrové kávy. 

vanocni_kava11

Oleje Hanys od Hanky Markové

Chtěla jsem vyrobit kvalitní olej srovnatelný s tím nejlepším olivovým, ale z lokálních plodů 

Ještě nedávno byste ji potkali v kanceláři, jak denně třídí papíry. Jednoho dne se však rozhodla pro zásadní změnu. Už dlouho chtěla dělat něco smysluplnějšího. Za její kancelářskou prací totiž nebylo nic vidět, a to jí hodně chybělo.
Při svém pobytu ve Švýcarsku ochutnala poprvé štýrský dýňový olej. Zachutnal jí natolik, že se rozhodla vyrábět za studena lisované oleje v Čechách. Věděla, že základem každého kvalitního panenského oleje je vysoce kvalitní surovina.V kvalitě surovin je nekompromisní a sama požaduje jen to nejlepší. Chce, aby její oleje byly tady skutečnou špičkou s použitím lokálních surovin z Čech a Moravy. Jak sama Hanka říká: „kvalitu poznáte zejména podle aroma, hustoty a intenzity chuti, ale i podle jeho pozitivního doznívání v ústech“. 

oleje Hanys33

 

Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz  

Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

         

PŘEDSTAVUJEME: Jozefína Růžičková Alias Rose Garden

banner_rosegarden1

 

Šípkové víno má zlato a stříbro z USA!

sipkove_vino44

 

PŘEDSTAVUJEME: Monika Kořínková alias MONAMY

monamy_banner11

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.