; Your SEO optimized title

Grilovat se musí umět. Poradíme jak být profík!

I když si myslíme, že na grilování není nic složitého, měli bychom si osvojit alespoň základní pravidla profesionálů. Jde nám přece o příjemný letní okamžik, většinou s přáteli nebo rodinou, jde nám o skvělou atmosféru a nakonec i o perfektní gurmánský zážitek. Aby vše proběhlo pro Vaše tělo a okolí bez problémů, přečtěte si pár rád a doporučení ještě předtím, než nažhavíte rošt.

 

Kde se vzalo grilování? A jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue? 

Jedna legenda praví, že poprvé se lidé zaradovali nad skvěle upečeným masem ve chvíli, kdy našli ohořelá těla zvířat, jež zabil lesní požár. Lidem takto upravené maso chutnalo, začali jej tedy opékat nad otevřeným ohněm. Vše se prý odehrálo před 2 miliony lety. To je ale pěkně stará historka, co?

V 16. století si lidé z jihoamerického kmene Arawak připravovali maso na dřevěném roštu a říkali tomu barbacoa. A právě z takového grilování se zrodilo dnešní barbecue, zkráceně BBQ. Za klasické BBQ se označuje dlouhá tepelná úprava masa (až 24 hod) s nižší teplotou a s využitím kouře ze dřeva. O klasickém grilování mluvíme v případě kratší přípravy (asi 30 min) a vyšší teplotou.

arae

Co grilovat a co raději ne

Dejte přednost šťavnatému! Věděli jste, že například 200g grilovaného kuřete má přibližně o polovinu méně tuku než smažené kuře?  Tak, právě proto, můžeme grilování považovat za zdravější způsob úpravy pokrmu. Většinou totiž nepotřebujeme přidávat tuk, anebo přidáváme jen malé množství.

Obecně by maso mělo být libovější, ale ne úplně, jinak se nám vytratí šťavnatost a maso bude příliš suché. Bude Vám pak drhnout v ústech o patro. Zkuste třeba hovězí svíčkovou, vykostěná kuřecí stehýnka nebo křídla, vepřovou panenku, vepřová žebra, uzeninu bez dusičnanů a barviv a nebo králičí hřbet. Vynikající jsou ryby, sýry, zelenina, ale i některé druhy ovoce jako např. banán, jablko, či ananas. A nejlépe, když to vše zkombinujete dohromady.

grilujte co se da11

Vyhnout byste se obecně měli jakémukoliv tvrdému masu, např. hovězí zadní apod. Takové maso raději duste, protože tady ani marináda nepomůže. Marinovat stačí max. 24 hod, déle už není třeba. Tvrdé maso Vám stejně nezměkne, ani kdyby Vám to radil soused :-). Maso do sebe vsákne chuť a vůni koření, všech ostatních ingrediencí a získá na křehkosti.

 

Jak grilovat a na čem 

Grilů existuje několik typů a každý je vhodný na něco jiného. Pokud preferujete „přiuzenou“ chuť pokrmu, tak sáhněte po grilu na dřevěné uhlí. Jen dejte pozor, aby takový gril měl vhodnou konstrukci, která zabezpečí, že odkapávající tuk bude odváděn mimo uhlí, aby se Vám nevracel v podobě kouře zpět do masa. Právě toto způsobuje kontaminaci masa polycyklickými aromatickými uhlovodíky, které mají karcinogenní účinek. Stejně tak se vyvarujte opékání přímo v ohni, kdy na povrchu potraviny vznikají tytéž látky.

Když už jsme mluvili v úvodu článku o historii grilování a dotkly se amerických Indiánů, tak jedna z nejznámějších značek na kvalitní grily je právě americký Weber. Nabízí všechny možné varianty za dostupné ceny a v prvotřídní kvalitě.

vune-550x200px_1

Lávový a elektrický gril je tak zajímavou a bezpečnou alternativou ke klasickému grilu, jen pokrmu bude chybět „přiuzená“ chuť. Zato však se tyto grily hodí do kuchyně nebo na balkon či lodžii.

Pokud jste se právě domluvili na párty někde v přírodě, vemte s sebou třeba mobilní gril od české Tescomy a grilovat můžete do 5 minut na dřevěném uhlí a bez škodlivých karcinogenů.

power party gril tescoma

 

Co dodá grilovanému pokrmu gurmánský zážitek?

V poslední době se u nás rozmohl jeden takový nešvar … Jmenuje se Čatní, Čatný anebo taky v původním znění Chutney! Jedná se o hustou omáčku, připravenou z ovoce nebo zeleniny, doplněnou různými přísadami. Nejčastěji použijeme čatní právě  ke grilovanému masu, sýrům či pečivu atp. Příprava čatní je časově značně náročná, je totiž nutné ingredience důkladně povařit, aby se smíchaly v pastu či omáčku. Podívejte se na čatní z našeho e-shopu, mohlo by se Vám některé hodit a jistě pomůže Vám doladit chuť a ušetřit čas.

party_grilovaci11

 

Bezpečnost především

Zapamatujte si základní pravidla grilování a máte tak zaručeno, že si užijete bezstarostnou pohodu a příjemnou atmosféru s přáteli:

pozor

  1. použijte vždy čerstvé a očištěné suroviny, stejně tak vždy udržujte grilovací plochu a své ruce čisté. Nepoužívejte stejné pomůcky na syrové maso a hotový pokrm. Zvyšujete tím riziko přenosu bakterií.

  2. marinováním masa nejen dodáte chuť a barvu, ale snížíte i riziko vzniku karcinogenů. Marinádu použijte vždy čerstvou.
  3. před grilováním nechte maso asi 30 min v pokojové teplotě, aby neutrpělo teplotní šok. Výsledek bude křehčí a šťavnatější pokrm a samozřejmě spokojenější úsměv na rtech všech zúčastněných :-).

  4. Ujistěte se, že teplota uvnitř masa je alespoň 72°C po dobu minimálně 10 minut. Jedině tak se Vám podaří zlikvidovat mikroorganizmy. U stařeného masa tato podmínka neplatí, je však nutné se ujistit, že maso je správně stařené a hygienicky v pořádku.
  5. Co jste ugrilovali, ihned zkonzumujte, nebo udržujte v teplotě nad 60°C. Pokud Vám pokrm vychládl, zahřejte jej opět na 10 min při teplotě 72°C.

    Dobrou chuť a skvělou zábavu a hlavně letní úsměv na rtech!

usmev11

 

 Zbyněk Glos, DobrýKrám.cz  

 Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:

 

Šípkové víno z Jeseníku má zlato z USA!

sipkove_vino_led11

 

České sirupy bez řepného cukru - jde to!

sirup_zazvorovy_33

 

České džemy Mlsný Filip mají několik Great Taste Awards!

MlsnyFilip44

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.