Dýňový podzim a jeho specialitky!


K pozdnímu létu a nadcházejícímu podzimu patří oranžová dýně!
Nebýt Kryštofa Kolumba , na dýních si pravděpodobně nikdy nepochutnáme. A to bychom přišli o mnohé. V dýních se totiž skrývá přírodní lékárna i kosmetický pomocník.
Tykev obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu, ale především cenné minerály a vitamíny, mezi které patří hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten a lutein.
Konzumace dýně příznivě působí na trávicí trakt, posiluje imunitní systém, který je zde uložen, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Kromě toho také snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje správnou funkci slinivky, působí močopudně a celkově organismus regeneruje.
V současné době známe na 27 druhů tykví, z nichž některé jsou zastoupeny také „na pultech" Dobrého Krámu. Zkuste je ochutnat:
Dýňový džem: Netradiční pochoutka, perfektně se vyjímající třeba ve společnosti smetanových sýrů, vyniká svou příjemnou, mírně nasládlou chutí.
Světové marmelády: Tak právě ty oslnily porotu ve světové marmeládové soutěži. Složení, které zaujme, a perfektně propojené chutě dělají ze světových marmelád skvělé společníky gurmetů.
Dýňový kompot: Kdo by ho neznal? U nás můžete vyzkoušet jeho netradiční podobu v pomerančovém džusu.
Karamel z dýně: Karamel a dýně – že to nejde dohromady? Ale jděte! Dýně Hokkaidó, smetana, máslo a cukr představují unikátní kombinaci, které se nebudete moci nabažit!
Dýňová hořčice: Netradiční hořčice zajistí perfektní doplněk domácí uzeniny nebo grilovaného masa! Objevte netradiční spojení s dýňovou hořčicí.
Dýňový olej: Perfektní je zejména pro studenou kuchyni. Polévky, omáčky, ale i saláty nebo obložené mísy získají zcela nový šmrnc!
Dýňové pesto: Bazalkové pesto je passé! Podzimu dominuje pesto dýňové, které skvěle dochutí saláty i nejednu rozpečenou bagetku.
_____________________________________________
Podívejte se také na naše další články o skutečných českých delikatesách:
Rozhovor s Janou Andrlovou o pohádkové zahradě, pěstitelské vášni a výrobě zavařenin
Delikatesy, které vznikají na dosah panenské přírody Bílých Karpat
Romana Šafránková je další češkou, která má dvojité zlato!
Vůně šípků se line z Jesenických vrchů
Pozitivní den a švestky k tomu!