; Your SEO optimized title

Dobře namazaný Velikonoční mazanec

Udělat dobrý mazanec není žádná velká věda. Jen si dobře pohrajte s těstem. Hňácat, hňácat se vyplatí. Správně bychom měli mazanec péct na Bílou sobotu, tedy den před Velikonoční nedělí. Právě v ten den se uklízelo a bílilo, takže jestli už máte vybíleno, tak je vhodný čas na pečení. Na Bílou sobotu končí také půst a tento čas se tak hodí na něco chutného. Velikonoční mazanec se dělá ze stejného těsta jako vánočka, jen má tvar bochánku, na jehož povrchu se udělá kříž, případně se posype mandlovými lupínky. Mazanec je popsán v kuchařkách již od 15. stol. Tehdy se do těsta nedával cukr, ten byl moc drahý, ale sladká smetana. Základ těsta tvořila mouka, kvasnice a vejce a to také zůstalo i v dnešních receptech.

 mazanec44

 

Jdeme na to, připravte si vše dopředu, ať to pěkně odsýpá. Tady je seznam ingrediencí:

55g přepuštěného másla

Půl sáčku vanilkového cukru

Špetka soli

125ml vlažného mléka

55g cukr krupice

2 žloutky

11g droždí

250g mouky

Mandlové lupínky a hrst rozinky den naložených v rumu (já dával do domácí mandlovice)

mazanec33

Dejte dohromady žloutky s přepuštěným máslem a cukrem, přisypte mouku, kvásek a přilejte vlažné mléko a vanilkový cukr. Mícháme, a jakmile se nám začnou tvořit bubliny, přidáme mandle a rozinky. Těsto hňácáme a hňácáme, pokud máte robota, tak samozřejmě nehňácáte Vy :-) . Jakmile je těsto vláčné a nelepkavé, uděláme z něj bochník a dáme na teplé místo vykynout, dokud nenabyde na dvojnásobek. Pak těsto opět začneme hňácat a opět z něj uděláme pěkný bochánek. Na vrch uděláme kříž a necháme ještě vykynout na plechu. Potřeme vejcem a můžeme posypat i lupínkami mandlí. Dáme do trouby na prvních 10 minut při 180°C, pak dalších 10 min při 160°C a posledních 25 min při 130°C.

mazanec22

Poté už jen namazat opravdu dobrou marmeládou nebo džemem z Dobrého krámu a pochutnat si. Tak hezké Velikonoční svátky!

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.