; Your SEO optimized title

O zavařeninách

VÍTE JAKÝ JE ROZDÍL MEZI DŽEMEM, MARMELÁDOU A ZAVAŘENINOU?

Je to velmi jednoduché, všechno je to totiž zavařenina. Marmeláda je ovocná pomazánka z citrusů. Džem je pomazánka z ostatního ovoce. Takto praví směrnice Evropské Unie a žádné diskuze nejsou povoleny :-) V 18. století navařila totiž Janet Keiller své citrusové marmelády ze sevillských pomerančů s kůrou a prodávala je ve svém hokynářství. No, a tak si britské impérium usmyslelo, že to, co bude vyrobeno z citrusů se bude jmenovat marmeláda. To, že jsme u nás měli své vlastní marmelády, ať už byly z jakéhokoliv ovoce, je příběh jiný. Doma si tedy můžete říkat svým džemům a zavařeninám klidně marmelády, ale navenek prosím dodržujte pravidla EU.

Pokud se chcete podívat na to, jak správně by se měly džemy označovat, podívejte se na soubor, který vypracoval server Informační centrum bezpečnosti potravin a podívat se na něj můžete zde.

                       citron_vanilka111

Džemy a marmelády můžeme připravovat s obyčejným bílým nebo třtinovým cukrem, želírovacím cukrem, pektinem nebo třeba se solí. Někdo má rád rosolovitou marmeládu, potom je nejlépe použít pektin, výborný je ten citrusový. S želírovacím cukrem opatrně, jsou v něm konzervanty a dokáže vytvořit silně průmyslovou konzistenci džemu. Někdy se nám to, ale může hodit, např. když chceme džem použít do pečiva (linecká kolečka atd.). Každému chutná něco jiného ... Třtinový cukr použijte jen tam, kde víte, že nechcete zavařeninu zbarvit. Např. u citrusů by to nebylo zrovna ideální, ale u jahod klidně můžete.

dzem_z_malin_a_vinem11

 

JAK SI VYROBIT SVŮJ VLASTNÍ DOBRÝ DŽEM BEZ CHEMIE? 

Větší ovoce nakrájejte a nechte přes noc naložené v cukru (na 1kg ovoce cca 500g cukru). Menší ovoce samozřejmě krájet nemusíte. Cukr se rozpustí a z ovoce vytáhne šťávu. Druhý den směs dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Na středním plameni vařte cca 20 minut. Během vaření sbírejte pěnu. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a můžete plnit sterilizované sklenice (nalijte do nich horkou vodu před naplněním džemu). Potom řádně uzavřete a obraťte vzhůru dnem. Nechte odpočívat nějaký den ve špajzu a pak se na džem klidně vrhněte :-). Pokud jste ještě nezkusili, tak máme pro Vás tip. Ochutnejte džem na čerstvém smetanovém sýru, je to vynikající kombinace. 

dzem_merunka_s_levanduli11

 

JAK ZAVAŘENINU SKLADOVAT?  

nejlépe uděláte, když si džem, marmeládu či zavařeninu uskladníte do chladnější místnosti (maximálně do 24°C) na suchém místě bez přístupu slunečních paprsků. U nás pečujeme o takové skvosty jako je Citron Mojito s dvojitou zlatou medailí a Pomelo s karamelem se zlatou medailí. Dopřáváme jim příjemných 19°C a vlhkost kolem 44%. 

zlaté marmelády

 

MŮŽE SE ZAVAŘENINA ZKAZIT?

samozřejmě! U nás nabízíme marmelády a džemy většinou bez obsahu jakýchkoliv přidaných chemických stabilizátorů. Většinou se jako konzervant používá citronová šťáva a cukr. To je dostatečný způsob, jak uchovat zavařeninu v bezpečí. Nicméně, může se stát, že se Vám objeví na povrchu plíseň. Toto může mít několik důvodů. Pokud se plíseň objeví ihned při otevření zavařeniny, tak ji nejezte a vraťte ji tam, kde jste ji koupili. V takovém případě mohlo dojít k porušení těsnosti víčka, dostala se do skleničky nějaká nečistota během plnění nebo samotné ovoce mohlo být již nahnilé. Plíseň se Vám v zavařenině objeví i v případě, když ji máte delší dobu otevřenou, zpravidla déle jak 14 dní nebo, když si nabíráte džem špinavou lžičkou (např. od másla, sýra apod) ale i tím, že vracíte použitou lžičku zpět do džemu. Vaše sliny jsou totiž také spouštěčem růstu plísní.  Takže, pokud rádi ujídáte postupně, tak klidně můžete, ale vždy používejte čistou lžičku. 


 

A VYZNÁTE SE V OCENĚNÍCH?

Nějak se nám jich vyrojilo, že ano. Pojďte si v tom s námi udělat jasno, ať jsme trochu chytřejší.

Za nejvyšší světové marmeládové ocenění se považuje to, které se uděluje v anglickém městečku Dalemain - tzv. Marmalade Award. Každý rok se sejde přísná porota marmeládových odborníků a vybírá tu nejlepší marmeládu. Ta opravdu nejlepší musí být dokonalá po stránce chuťové, konzistenční, tak barevné. Těžko by prošla šmoulí marmeláda s neidentifikovatelnou chutí a nebesky modrou barvou :-). V roce 2015 se v soutěži objevilo rekordních 2 600 vzorků a to už nebylo jednoduché vybrat tu nejlepší. Jsme moc rádi a hlavně velmi hrdí na to, že českým malovýrobcům se v soutěži daří a mohou tak světu ukázat, že česko je nejen země příběhů, ale i země nejlepších marmelád!

http://www.dalemainmarmaladeawards.co.uk/

 

dvojite zlato marmelada dalemain gold stribrna medaile marmelada bronzova medaile marmelada

oceněné marmelády v našem e-shopu:

Citron mojito

Pomelo s karamelem

Citron vanilka

Pomeranč s likérem

Pomeranč s rumem a hrozinkami

Pomeranč Thai Chai

Mandarinka s vanilkovým luskem a zázvorem

Co se týče naší republiky, tak tady máme poměrně velkou škálu různých ocenění. Některá jsou hodnotnější, jiná méně. Záleží vždy na porotě a celkovém renomé samotného ocenění. Mezi nejvíce hodnotné ceny v potravinách se považuje Regionální potravina roku. Cena se uděluje v každém ze 13 krajů zvlášť a stát touto cestou podporuje malé a střední podniky, vyrábějící vysoce kvalitní potraviny s prokazatelným lokálním původem a vynikající chutí.

http://eagri.cz/public/web/regionalni_potraviny

Regionalni_potravina_roku

  

Dalším velmi hodnotným tuzemským oceněním je Česká chuťovka a Dětská chuťovka. Tyto ceny uděluje skupina nezávislých potravinářských odborníků. Jedná se tak o vysoce prestižní nestátní soutěž kvality českých potravin. Ocenění se uděluje na podzim a garantem soutěže je Výzkumný ústav potravinářský Praha. Jak už z názvu ocenění vyplývá, hodnotí se hlavně výsledná chuť tuzemského produktu spolu s vysokou kvalitou, designem a spotřebitelskou využitelností. U ocenění "Dětská chuťovka" je unikátní to, že produkty hodnotí samy děti. Porota je složena z dětí ze základní školy Londýnská a VOŠES a SŠ potravinářských technologií v Podskalské. Rozhodování dětí je nezávislé a zaměřuje se hlavně na chuťové preference. Hodnocení je pod vedením odborníků z poroty České chuťovky.

http://www.ceskachutovka.cz

  ceska a detska chutovka

Oceněné výrobky v našem e-shopu:

Zavařenina jahodová s ostružinami

 

Posledním označením, které má jasně identifikovat lokální suroviny je logo Česká potravina. Toto označení bylo představeno v polovině roku 2015 a má spotřebitelům jasně potvrdit, že výrobek, který si kupuje, je opravdu český. V případě mléka, ovoce, zeleniny a masa musí být suroviny ze 100% z České republiky a zde také vyrobeny. V případě zpracovaných potravin se jedná o podíl 75% českých surovin a podstatná část takového výrobku musí být vyrobena v České republice. 

Ceska_potravina 

 

Nechte se unášet tou nejlepší chutí džemů, marmelád a zavařenin bez kompromisů...

dobrykram_podelny_banner 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.